A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z

 
Waar of niet waar
Als een gemeentesecretaris iets zegt is dat altijd waar. Als een wethouder iets zegt is dat altijd waar. Als een ambtenaar een hogere rang heeft dan is dat meer waar dan een uitspraak van onderschikte. Als een burger probeert om de stad leuker te maken met eenvoudige middelen en samenwerking dan is dat onmogelijk en alle afspraken die er gemaakt worden zijn alleen maar waar als ze zwart op wit staan, behalve als hij of zij zegt dat ze mee wil betalen. Dan is dat wel waar maar de voorwaarden die daarbij horen zijn nooit gehoord.

Zie ook: Beetje liegenGemeentesecretarisAmbtenaarAfspraak

 
Waard, Hans de

Onderzoeker, gedragswetenschapper en adviseur
Schreef in 2004 het rapport Zürich aan de Waal, waarin beschreven wordt hoe het komt dat er zoveel plannen over Plein'44 misgingen en waarom Nijmegen een typische eigenzinnige cultuur heeft.
klik hier voor een pdf-versie van Zürich aan de Waal.
In 2005 schreef hij: Gevangen in Vrijheid, het resultaat van een onderzoek naar de relatie tussen ‘Zürich’ en het Nijmeegs bestuur. Klik hier voor Gevangen in vrijheid.
Hans de Waard schreef ook over bureaucratie. Klik hier voor: Vernieuwing van de bureaucratie; de uitdaging van de 21ste eeuw.
Hij vindt het een eer om in dit woordenboek te zijn opgenomen.
Meer over Hans de Waard op www.hansdewaard.nl en www.imteam.nl.

 
Wal, Jan ter

Projectleider Park'44 van december 2004 tot begin mei 2005.
Toen was ie ineens weg en nam Rein Levendig het over.
Op 13 mei 2005 is het contract met de aannemer ondertekend. De stenen lagen toen al bijna een week uit het plein.... In de kopie van het contract staat echter de naam van Jan ter Wal...
Opmerkelijk: in twee jaar tijd kende Park'44 vanuit de gemeente Nijmegen maar liefst vier verschillende projectleiders: Henk berends, Han bekkers, Jan ter Wal en Rein Levendig.
foto!!

Zie ook: Levendig, ReinBekkers, HanBerends, HenkProjectleider

 
Wantrouwen

Zie ook dubbele agenda-verantwoordelijkheid -angst Dat groeit als je elke keer aan het lijntje gehouden wordt. er zijn wel mensen die het goed willen doen maar die lopen ook stuk op de formele opstelling en op de arrogantie van bijvoorbeeld wethouders gemeentesecretaris en burgemeester. Het is ongekend hoe je steeds de omtrekkende bewegingen van deze mensen moet inschatten en hoe je door de regels heen moet lezen om te ontdekken wat er staat. Toezeggingen zijn algemeen een duidelijk ja of nee krijg je zelden. Als je boos wordt ben jij slachtoffer . Verschuilen achter een ander of achter het systeem en doe waar je zin in hebt. Het ergste is dat ze dat ook allemaal van elkaar weten en allemaal zo meedoen. “Tja zo gaat dat he”

 
Weblog Guusje ter Horst

In het weblog van Tulpje TerHorst staat geen letter over het eerste publieksparticipatieproject van Nijmegen. Ook Guusje is lid van de struisvogelklasse. Ze wil niet praten over wat er gebeurt is. En draait haar verhaal zo dat ze het buiten de deur denkt te houden. Ze vindt dat ambtenaren zich aan de regels moeten houden Dat is belangrijker dan de rotte plekken aan te pakken.
Op de website van de gemeente Nijmegen vindt je ook eerst allelerlei gereutel over wat de burgemeester deze week weer heeft gedaan maar als je probeert om te achterhalen wat er in gemeenteraadsvergaderingen is besproken moet je ongelofelijk vaak doorklikken.
Citaat: Als je niet weet dat het bestaat hoef je er ook niets aan te doen.(Jac.Splinter na het lezen van de reactie van Guusje ter Horst op zijn vraag of hij een kwartiertje van haar tijd mocht hebben om haar uit te leggen wat er allemaal aan de hand was op de achtergrond bij de gemeente vwb de park 44 financiering)
zie veren in eigen bips, catch 22.

Zie ook: StruisvogelHorst, Guusje ter

 
Wentink, Wim

Baas van (afdeling projektontwikkeling) Henk Berends.
Toen Jac.Splinter een afspraak met Wim Wentink had om zijn beklag over Henk Berends te doen heeft hij lang nagedacht over de eerste vraag.
"Wat weet u eigenlijk van Park'44?" resulteerde in een tien minuten durend betoog waarin Wim Wentink verzekerde dat Jac.Splinter toch echt niet moest denken dat er ook maar iemand iets tegen gras op het plein had, dat er werkelijk geen sprake was van obstructie, traineren, weerstand of tegenwerking. Nee hoor, iedereen, echt ie-der-een hoor vindt het een fan-tas-tisch plan, echt waar.
Vervolgens heeft Jac.Spinter uitgelegd wat Henk Berends zoal gedaan had en hoe lang dat dat geduurd had. Van dit twee uur durende gesprek is een verslag gestuurd naar de gemeentesecretaris. Lees hier het verslag klik hier
Twee weken later was Henk Berends geen 'projektleider Park'44' meer. De veranderingen van Plein'44 mocht hij gewoon blijven coordineren. overdrachtsrapportage met aanvullingen.

Zie ook: OverdrachtsrapportageVertrouwelijkBerends, HenkDrogreden

 
Wet van...

Natuurwetten zoals de Wet van Murphy worden door mensen met verantwoordelijkheidsangst al snel uit de kast gehaald om die verantwoordelijkheid af te schuiven. Wanneer dingen misgaan, hebben ambtenaren, politici en beleidsmakers al snel de neiging om de oorzaak van die problemen buiten zichzelf te zoeken. Want wie kan er nou op tegen een onontkoombare natuurwet?
“Ja, nee, natuurlijk ben ik verantwoordelijk voor het tijdig afgeven van vergunningen, maar er lijkt in uw geval sprake te zijn van de Wet van Murphy. Als iets mis kan gaan, dan gaat het ook mis.”
De Wet van Splinter luidt echter dat mensen die aankomen met natuurwetten niet capabel zijn. Het aanhalen van natuurwetten is een typisch voorbeeld van het schoonvegen van het eigen straatje om te verbloemen dat je je werk niet goed doet.
Bij het Park’44-project werd er regelmatig geschermd met wetten waarvan wij het bestaan niet kenden. Naast de al genoemde Wet van Murphy noemen wij u de volgende voorbeelden:
De Wet van Hofstadter
Alles duurt altijd langer dan je denkt, zelfs als je rekening houdt met de Wet van Hofstadter.
De Wet van de Grote Problemen
Binnen elk groot probleem schuilt eigenlijk een klein probleem dat eruit wil.
De Wet van Behoud van Ellende
Wanneer het ene probleem wordt opgelost, zal daardoor een ander probleem ontstaan. De Wet van Boren
Bij twijfel, mompel.
De Wet van Zygmury
Als je eenmaal een blik met wormen hebt opengemaakt, is de enige manier om ze weer ingeblikt te krijgen een groter blik te nemen.
Wet van Parkinson
Werk vraagt zoveel tijd als ervoor beschikbaar is.
Vijfde Wet van Parkinson
Als er een manier is om een belangrijke beslissing uit te stellen, zal een goede bureaucratie die vinden.

Zie ook: Natuurwetten

 
Wethouder

Bij Park '44 waren in eerste instantie drie wethouders betrokken:
Paul Depla voor de aanleg, hij gaat over de nieuwe plannen rondom het plein en de garage die er onder komt.
Hans van Hooft gaat over groen beheer en zwerfafval
Lenie Scholten had economische zaken (=evenementen) in haar takenpakket
De burgemeester Guusje ter Horst heeft veiligheid in haar tasje en was daardoor ook een van de 'belanghebbenden' in dit verhaal.
Geert van Rumund werd er nog zijdelings bij betrokken omdat hij grote stedenbeleid in zijn portefeuille had. De financiele efhandeling komt uiteindelijk bij Peterlucassen terecht en de rol van de gemeentesecretaris wordt daar toegelicht. zie ook GBS, evenementen, veiligheid, parkeergarage

Zie ook: Verdeel en Heers

 
Woordenboek

De enige manier om dit verhaal in al zijn facetten te verwerken leek ons een woordenboek waarin alle begrippen die we willen behandelen voorkomen en waarin telkens een klein detail het proces verheldert. Daarmee kan iedereen langzamerhand een beeld krijgen wat er op de achtergrond gebeurde. De starheid, de stugheid en de willekeur in da aanloop was zo groot dat zelfs de secretaris van de rekenkamer tijdens haar onderzoek naar de gang van zaken omtrent de financiering verzuchtte dat het wel erg lastig was om het verhaal helder op papier te formuleren. De tijd om alle informatie te verwerken werd langer en langer en het dossier dikker en dikker en ik begreep dat het niet de enige zaak was waar het zo slecht geregeld was... zie simultaan schaken, eerste bom, namen noemen

Top