4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / wie is wie
de identificatieplicht komt er aan.

Wie is wie?

We worden steeds banger (gemaakt) in dit land. Was het vroeger zo dat alleen voor officiële handelingen een paspoort nodig had, binnenkort moet iedereen vanaf zijn veertiende een geldig identificatiebewijs meezeulen. Het schijnt bij het nieuwe normen- en waardenbesef te horen dat je er sowieso niet meer erop vertrouwen mag dat degeen die voor je staat ook de persoon is voor wie hij zich uitgeeft.
De discussie over een legitimatieplicht komt om de zoveel jaar naar boven en kon iedere keer worden afgewimpeld. Telkens werd als argument gebruikt dat daardoor de criminaliteit daalde en iedere keer bleek dat in landen met een identificatieplicht net zoveel of nog wel meer misdaden worden gepleegd.
Sinterklaas hoort dan natuurlijk als eerste in de verdachtenbank: baard- en jurkdragend en met, zoals de politie het noemt, een Zuid-Europees uiterlijk Nu komt die identificatieplicht er toch echt van. Deze keer zijn de aanslagen op 11 september 2001 de reden. Wat niet verteld wordt, is dat die Al Quaeda-luitjes net zo vrolijk met vervalste papieren het vliegtuig instappen. Het lijkt erop dat we met zo’n identificatieplicht ook hier een bloeiende handel in neppaspoorten krijgen. Bovendien is er grote kans op dat vooral mensen met de verkeerde huidskleur of een fout uiterlijk om identificatie wordt gevraagd.
Overigens is het wel zo dat in geen enkel Europees land een constante draagplicht geldt, identificeren mag meestal ook twee weken na aanhouding. U hebt goede kans een zaak bij het Europese Hof te winnen als u een boete krijgt omdat u geen papieren bij u had.
Zoals eerder gezegd, het schijnt bij de normen en waarden te horen dat je elkaar voor geen meter meer vertrouwt. We kunnen ons dan ook goed voorstellen dat onze fatsoenlijke minister van Justitie zijn vrouw ieder halfjaar om identificatie vraagt voor de verplichte portie seks.
Dat kan natuurlijk beter. Bij vee worden enorme gele clips in de oren gejenst en voor de huisdieren is een oplossing gevonden in een oortatoeage of een ingespoten chip. Er is geen enkele reden waarom je dat niet kunt doen met mensen. Om uw paranoia nog wat te voeden: bij de Europese Bank wordt ernstig nagedacht over het van chips voorzien van bankbiljetten. Zo weet men precies waar dat extra geld van uw poetsjuffrouw vandaan komt.
De grote vraag blijft dan natuurlijk: wie controleert de controleur?

Paranoia: Jac. Splinter
& Twijfels: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: huiskamerkunst