4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / stem nr 11
stem op
een nummer 11
6 juni 2003
aflevering 89

Stem op een nummer 11

Aanstaande donderdag is het weer zover. Dan kan er meegedaan worden aan het stemfeest met de laagste opkomst, de Europese verkiezingen. Het Europees Parlement is de dichtstbijzijnde vervanmijnbedshow. Toch moeten we het, als we het journaal mogen geloven, zien als een steeds groter wordend bureaucratisch circus dat steeds meer invloed krijgt op ons dagelijks leven en dat teveel geld kost. We zwijgen liever over de declaratiecultuur die nu in ‘Brussel’ heerst of de politici die zwichten voor de diverse lobby’s.

We zijn niet tegen een verenigd Europa maar we vragen ons wel af waarom ‘Brussel’ zich bezig moet houden met pietluttigheden die behoren tot lokale of nationale folklore. Zo moesten de Brabanders ervaren dat ‘zult’ ineens niet meer ‘zult’ mocht heten maar ‘hoofdkaas’ genoemd moest worden (alsof er mensen zijn die echt willen weten waar je dat spul van maakt), schilders wisten even niet meer wat voor ladder ze mochten gebruiken, een aantal bijzondere Europese kazen mag niet meer gemaakt worden en worteltjes zijn ooit officieel tot fruit benoemd. En dat in twaalf talen! Yes, Oui, Ja, Da, Non? Si! Igen!
Dat vraagt om een protestactie maar dan wel een verstandige.
Niet-stemmen is geen optie. De Europese trein dendert ook wel door zonder jouw stem en als het je niet interesseert des te beter voor de zittende politici en ambtenaren. Voor een blanco stem geldt eigenlijk hetzelfde. Die wordt namelijk net zo min meegeteld en in een land zonder stemplicht wordt het niet eens gezien als een proteststem. Die knop zit hier alleen maar voor Jan Doedel op de machine.
Een verstandige actie doe je met voorkeurstemmen. Laat Europa weten dat je het hele carnaval meer dan zat bent. Stem op de nummer elf van de partij van je voorkeur. De meeste lijsten hebben meer dan elf kandidaten dus er is keuze genoeg. Zo krijg je een parlement van jouw keuze en laat je zien dat het huidig Europa je niet zint. Ons doet het niet zoveel op welke partij wordt gestemd zolang het maar niet lijst elf is.

We bedanken trouwens iedereen die aanwezig was op het verjaardagsfeestje van Park’44. Het blijkt maar weer hoe nodig het is dat er snel gras komt want wat was het er toch een gezellige boel...

Stemmingmaker: Jac. Splinter
Stemmingswisselaar: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: straatnaambordbevestigingsprobleem