4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / stem 44
Stem’44
Volgende week: Stem’44
Argé: “En? Heb jij die trommelaars nog gezien?”
Jac.: “?”
Argé: “Die maandagochtend trommelden dat je kunt gaan stemmen voor het nieuwe Plein’44.”
Jac.: “Oh die, neuj, ik had wel wat beters te doen.”
Argé: “Vind je het dan onbelangrijk?”
Jac.: “Integendeel, maar ik ken allebei de plannen al. Daar heb ik geen drumband voor nodig.”
Argé: “En wat ga je stemmen? Zeker dat ‘Plein voor ING? Dat ziet er wel gezellig en groen uit op de plaatjes.”
Jac.: “Je bedoelt het plan van Soeters en Van Eldonk. Ik kijk wel uit. Weet jij al dat dan vrijwel alle bomen van het plein gerooid worden. Want er komt een parkeergarage onder het Plein’44. Dan kun je alles waar in 1981 voor gevochten is direct weer in de prullenmand mikken. Bovendien komen er een aantal flats waarbij de hoogbouw van Flash Gordon bijna in het niets verzinkt.”
Argé: “Dat zie je anders niet op de maquette en de tekeningen.”
Jac.: “Dat soort tekeningen zijn vaak dubieus. Die zijn vanaf een mooie hoek gemaakt. En wat ze je niet willen laten zien tekenen ze niet. Bovendien komt er een supermarkt te staan op de noordkant, waar nu de Scheidemakershof is. En het gebouw aan de westkant sluit, samen met het busstation, centrum-west af van de rest van de binnenstad.”
Argé: “Maar het is wel een stuk goedkoper dan het andere plan.”
Jac.: “Hoe kom je daar nu weer bij? Eén van de voorwaarden was dat de plannen Nijmegen geen cent mochten kosten. Uit de rapportage van de beoordelingscommisie blijkt dat bij het ING-plan toch nog het één en ander onduidelijk gefinancierd is en de jury vond dan ook dat dit plan niet goed genoeg was. Zij hadden een andere voorkeur.”
Argé: “Maar dat ‘Bastion’ dan, is dat niet een beetje te hoog gegrepen voor Nijmegen?”
Jac.: “Dat plan is op alle fronten beter doordacht dan het ING-plan. En je krijgt er twee monumenten bij: een glazen gebouw dat op 22 februari werkt als een soort zonnewijzer en een ‘benedenverdieping’ onder het plein waar mensen kennis kunnen maken met het verleden van de stad. Bovendien krijg je zo een fatsoenlijke doorgang naar de Houtstraat.”
Argé: “Hmm, ik denk dat ik toch nog eens nadenk over wat ik stem, ze zouden het moeten combineren, denk je niet”

Rapportenwroeters: Jac. Splinter & Argé Nieuwenhuijzen

volgende week: wie is wie?