4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / kledingadviescommissie

KLEDINGADVIES
COMMISSIE

Kledingadviescommissie

Visuele vervuiling, een nieuwe term die door onze eigenste noorderburen, de Arnhemmers, is bedacht. In tegenstelling tot wat veel mensen denken gaat het hierbij niet om torenhoge zwaarberoete rokende schoorstenen of andere gebouwen die de welstandcommissie niet wel vindt staan.

Nee, we hebben het hier over de honderden daklozen die de stad rijk is en, opzettelijk of niet, ook nog eens de arme ogen van de Rijnstadbewoners pijn doen door hun kleding. Wij, als Nijmegenaren, kunnen ons dan ook nauwelijks voorstellen wat voor een hemeltergende kwelling de serie Swiebertje moet zijn geweest of de aanslag die Pommetje Horlepiep pleegde op hun teer gestel. Gelukkig hebben de Arnhemmers een wakker ambtenarenapparaat en politici met teveel aan budget die er alles aan doen om de zielepijn van de Rijnstadbewoners te verlichten. Het panacee voor vieze zwervers heet ‘nieuwe kleren voor de daklozen’. Er gaan bonnen uitgedeeld worden waar zwervers ‘nettere’ kleren aan kunnen schaffen. Als het probleem niet te zien is dan bestaat het immers ook niet. Symptoombestrijding is namelijk de manier om niets aan het echte probleem te hoeven doen. Misschien help zoiets ook wel voor werkloze 55-plussers of ‘illegalen’ die het stadsbeeld dreigen te ontsieren.
Wij zouden ons niet zijn als we onze gedachten hier niet over hebben laten gaan en hier een oplossing zagen voor een echt Nijmeegs probleem: hoe komt de stad aan harde valuta?

De oplossing is even eenvoudig als geniaal, al zeggen we het zelf. Stuur zoveel mogelijk Nijmegenaren met hun oudste en meest versleten kleren naar Arnhem en laat ze zoveel mogelijk bonnetjes voor nieuwe kleren, schoenen en knipbeurten verzamelen. Laat deze vijfde colonne die bonnen in Nijmegen spenderen. De gemeente kan vervolgens het geld van die bonnen declareren bij Arnhem.

Het gevolg is dat er heel wat minder, of misschien wel helemaal niets, bezuinigd hoeft te worden. Doornroosje krijgt haar nieuwbouw, Staddijk en het Steigertheater blijven open en geen enkele ambtenaar komt op straat te staan. Die zijn namelijk druk bezig met òf bonnen te verzamelen in Arnhem òf declaraties op te stellen. Het enige wat de politiek hoeft te doen is een mooie naam te bedenken voor deze nieuwe gemeentelijke dienst.

Nijmegen wordt de best geklede stad van Nederland.

 

Modekoning: Jac. Splinter

Sokkenstopper: Argé Nieuwenhuijzen

 

Volgende week: Bezuinigingstipje 1