4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / huiskamerkunst
IDEA 19-12-04 / 111

Huiskamerkunst

Deze aflevering van ZoKanHetOok is eigenlijk een soort vervolg op de vorige. Dat zou je zo niet zeggen want de foto is anders en deze tekst is ook heel anders opgebouwd dan de vorige. Maar ging het vorige week over dat je moest weten wie wie was, deze keer houden we ons bezig met zaken waarvan de uiterlijke schijn de ware aard verbergt.
Dingen en mensen zijn vaak namelijk niet wat ze lijken. Laten we maar eens heel groot beginnen. Toen de eerste radiotelescopen in gebruik werden genomen ontvingen de astronomen signalen waaruit ze concludeerden dat of de Russen een nieuw soort ruimteschip hadden of dat buitenaardsen contact opnamen. Het bleken dode sterren te zijn die zo snel rondtolden dat wij af en toe ook een ‘piepje’ meekrijgen. Dat gebeurt zo regelmatig dat wij er nu onze klokken op afstellen. Op 30 oktober 1948 veroorzaakte Orson Welles een golf van paniek over de Verenigde Staten met het levensechte hoorspel ‘War of the Worlds’ waarin Martianen de Aarde veroveren.
We zoeken het wat kleiner. De Taj Mahal in India is geen paleis maar een graftombe. De paus lijkt Rooms maar er blijken altijd mensen nog heiliger te zijn.
Ook in Nijmegen vinden we voorbeelden waarbij de schijn bedriegt. De fietsenstalling onder het station lijkt van bovenaf een veilig en droog onderkomen voor rijwielen. De fontein aan de Van Schaeck Mathonsingel lijkt ieder moment te kunnen gaan sproeien. Het Quackmonument lijkt op een enorme (sorry maar dit is een nette website en dus geen plaats om allerlei vunzigheden te spuien.) Nog kleiner, een kaasschaaf lijkt een onschuldig keukenapparaat maar kan bloedbaden veroorzaken.
Waar willen we nu eigenlijk naartoe met dit verhaal? De schilder Magritte maakte ooit een schilderij van een pijp waar hij “dit is geen pijp” onder schreef. En geef hem eens ongelijk. Deze week opent in de Gloeiplaats aan de Pijkestraat 4 een expositie waarbij de dingen niet zijn wat ze lijken. Een opspattende haardvuur met vlammetjes is niet wat het is, een stoel is geen stoel en een kast geen kast. De handige IDEA-dozen bevatten wel een gebruiksaanwijzing. Het schilderij mag jezelf inkleuren, de verf wordt meegeleverd. Oordeel zelf, u weet niet wat u ziet.
Tenslotte, voor iedereen die dacht dat hij hier met een column te maken heeft, dat is natuurlijk niet zo.

Schijnwerper: Jac. Splinter
Schijngestalte: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: Recordpoging nr1