4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / He He Eindelijk 16
Aszondag

He he Eindelijk 16....
Een onmogelijke dag, dat is het vandaag.
Zondag 29 februari, een dag dus, die maar eens in de 28 jaar voorkomt.
Een vervelende dag voor iedereen die juist op de 29e is geboren, de meeste halen de twintig nog niet eens (we kennen iemand die vandaag zeven wordt). Een dag die ook een beetje buiten de officiele kalender valt. 29 Februari is dag die ertussen is gemoffeld om niet, zoals de Late Middeleeuwers één of meerdere jaren opnieuw te moeten doen, met dank aan Gregorius XIII in 1582(zijn wij de enigen die bij deze naam eerder aan Paulus de Boskabouter moeten denken dan aan een paus?).
Het is een dag die onbestaanbaar is, een dag die uitnodigt tot voor jou uniek en, anders, tegendraads gedrag. Volgens een bepaalde prairieindianenstam zou 29 februari wel eens een ‘grasdag’ kunnen zijn, een dag die buiten de normale ‘strodagen’ van het leven van alledag valt. Een dag waarop je met God en je noodlot worstelt, letterlijk!
Tijd dus om de zaken eens helemaal anders aan te pakken. Zeker voor hen die vandaag de rijpe leeftijd van zestien jaar bereiken. Zo zou je, om te beginnen, de oploskoffie vandaag voor de gelegenheid eens puur kunnen nemen of soep met een vork te proberen eten. Voor degenen met hoogtevrees is vandaag dé dag om eens de Stevenstoren te beklimmen of een sprong te wagen van de hoge duikplank. De ietwat zwaarwichtigen onder ons zouden kunnen stoppen met al te vet eten, behalve de volgers van Atkins die er nu juist mee moeten beginnen. Je zou vandaag naar het AZC kunnen gaan om te zien hoe het daar echt aan toegaat. Je zou er vandaag een vierde carnavalsdag van kunnen maken, of een eerste ‘aszondag’. Vandaag is ook een mooie dag om eens een kerk in, of juist eruit, te lopen. Je kunt vandaag ook eens een bezoekje aan de Stratemakerstoren kunnen brengen, er loopt nog een aardige expositie waar ook deze rubriek deel van uitmaakt.
En als je vandaag 16 wordt krijg je volgend jaar je Pensioen. Bofferd!
De volgende aszondag is volgens de experts in 2032.

Uw uitdagers: Jac. Splinter en Argé Nieuwenhuijzen