4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 91 Beeldkwantiteit
BEELDKWANTITEIT
27-06-04
 
BEELDKWANTITEIT

 
Een mooie en ordelijke stad, daar houden we van beste lezers. Geen rommel en zeker geen afleiding in de vorm van storende beeldelementen.  Daarvoor hebben we in Nijmegen een onafhankelijke en toch gemeentelijke commissie Beeldkwaliteit.  
Een paar weken geleden haalde deze club het nieuws. Ze vinden dat de BLAUWE en RODE vlaggen bij de universiteit, moeten verdwijnen. Dat BLAUW en dat ROOD stoort namelijk met de GROEN campus. Iedereen schrok van dit bericht, de universiteit  en de verantwoordelijke wethouder. 
Omdat wij de beroerdsten niet zijn bezochten we een plek in Nijmegen waar een bezoek van de Beeldkwaliteitscommissie wel hoognodig is. En we schrokken ons te pletter van alle beeldverstoorders die daar zijn. We hebben het over een van de populairste vierdaagseplekjes van Nijmegen: de kruising Oranjesingel-Van Schevichavenstraat waar straks bij de 4-daagse intocht weer de meet-and-greetterrasjes komen.  
We vonden op een hoek zo al tien zaken die beeldkwalitatief verbeterd moeten worden. Allereerst de Mupi met wisselende reclamebeelden die stelselmatig vloeken met het aanwezige GROEN (1).  Er is een totaal onlogisch bevestigd straatnaambordje van de Prins Bernhardstraat (2). Dan de twee identieke parkeerborden voor de ventweg (3). Dat is er niet alleen één teveel, het is ook nog eens verwarrend en niet eens rechtsgeldig. De ZWARTWITTE STREPEN op de lantaarnpalen (4) zijn ons een doorn in het oog. Het mag dan wel verkeersveilig zijn, maar het vloekt als een ketter met het GROEN. Ook de kleurkeuze van de geparkeerde auto’s (5) had beter gekund. Het overbodige paaltje met ROOD WITTE verkeersbord (6) kan wel verdwijnen. Hang dat bord maar aan de ANWB paal. Ook het ZWARTE bord ‘radarcontrole’ (8) is teveel van het goede. Het verkeersbord daarachter (9) is uitgevoerd in BLAUW met REFLECTERENDE letters. Een weinig subtiele kleurcombinatie. De commissie zou zich ook eens bezig moeten houden met het slecht onderhouden GROEN onder de bomen (10).  
Het meest in het oog springt de CREME KLEURIGE electriciteitskast (7) die het complete beeld domineert. Is het niet mogelijk zijn dat ding onder de grond weg te werken? Over het KNALGELE inmiddels totaal overbodige bord ‘Berg en Dalseweg niet bereikbaar’ ietsje verderop, zwijgen we liever. 
 
Mooimaker: Jac. Splinter 
Mooiprater: Argé Nieuwenhuijzen 
Volgende week: Bezuinigingstip 3: Lampje aan