4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 91 idieel poolen
IDIEEL POOLEN
20-06-04
aflevering 91

Ideëel poolen

Terwijl we het gelijkspel Nederland-Duitsland wegspoelen met liters oranjebier en wegeten met kilo’s dito chips willen we in het kader van de na- en voorbeschouwingen alvast de aandacht op de finale vestigen.
Als u al weet wie dan zullen spelen en, sterker nog, de rust- en eindstand goed voorspelt, komt u in aanmerking voor een door het hele Nederlandse elftal gesigneerde wedstrijdbal.
We hebben het over een voetbalpool maar deze gaat wel naar een erg goed doel, een verzoeningsproject tussen daders en slachtoffers van de Rwandese genocide in 1994. We herinneren ons nog wel de slachting die daar tien jaar geleden plaatsvond. Jongeren die toen, veelal gedwongen, meededen aan de moordpartijen, komen weer vrij. Ook zij moeten hun plaats weer vinden. Dit verzoeningsproject wordt georganiseerd door People for People (PFP) in Rwanda. Sinds de genocide ondersteunen en begeleiden zij ouderloze gezinnen en zetten ze leerwerkplaatsen op. Voetbal is een belangrijk middel bij de verzoening tussen daders en slachtoffers.
De voetbalpool wordt georganiseerd door Bona Baana, de Nijmeegse partnerorganisatie van PFP. Bona Baana zet zich belangeloos in voor kansarme jongeren in Oost-Afrika. Al het geld van de pool gaat dus ook naar de Rwandese jongeren. Wat zijn de prijzen? De hoofdprijs is de door ‘onze jongens’ behandtekende bal. De andere te winnen prijzen zijn: een dagdeel klussen door bouwbedrijf Veerdonk en Mulder, een door Idool Maud Mulder gesigneerde bal, een cultureel cadeaupakket van Lux, het Afrikamuseum, Openluchtmuseum en Bijbels Openluchtmuseum. Aankomende kamerbewoners hebben veel aan deze prijs: een waardebon van 100 euri van Stichting Overal. Daarnaast zijn er nog diverse mooie prijzen. Meedoen is erg makkelijk: Poolkaarten zijn voor drie euri te koop bij een aantal winkels en café’s in de Binnenstad en Bottendaal. De kaarten moeten voor zondag 27 juni weer zijn ingeleverd bij de verkoopadressen, bij LUX of Jan de Wittstraat 63 of 29. De uitreiking van de prijzen is 27 juni rond twee uur tijdens het door Bona Baana georganiseerde Afrikafestival in het Thiemepark in Bottendaal.
Ook mensen zonder enige sjoege van voetbal zijn van harte uitgenodigd om mee te spelen. Graag zelfs.

Voorstopper: Jac. Splinter (2-2)
Achterblijver: Argé Nieuwenhuijzen (1-1)
Volgende week: BeeldKwantiteit