4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 90 straatnaamborden
Straatnaamborden ophangprobleem
13-06-04
aflevering 90

Straatnaambordenophangprobleem

Zoekt en gij zult vinden luidt het aloude spreekwoord. Dat kan wel zo zijn maar in Nijmegen moet je af en toe toch wel heel erg zoeken om niet op het verkeerde adres te komen.
Neem de straatnaamborden. Je hoopt dat een stad een soort standaard heeft om duidelijk aan te geven welke afslag een bepaalde straat moet zijn. Dan weet je waar je op moet letten. Helaas gebeurt dat in de Waalstad niet altijd even consequent.
We hebben wat voorbeelden uit Nijmegen-Oost. De Daalseweg, een heel verwarrend stukje Nijmegen, al was het alleen maar omdat hij het eerste deel Prins Hendrikstraat heet. Maar dan begint de ellende pas. Bij de rotonde blijkt die straat niet gewoon rechtdoor te gaan maar als een breed uitgevallen paadje zo’n beetje rechtsaf naar de Van Santstraat te neuzelen. Het deel wat rechtdoor gaat heet ineens Tooropstraat. Op zich is dat waarschijnlijk wel historisch te verantwoorden maar het zou prettig zijn als de straatnaambordjes dan ook de goede kant op wijzen.
Een ander bordje richting Hugo de Grootstraat staat aan de andere kant van de weg en wijst ook nog eens de verkeerde kant op, richting Haskoning.
Een beetje variatie is wel leuk maar we krijgen toch de indruk van een regelrecht zooitje. Soms hangen de borden voor de bedoelde straat, dan weer erna. Soms zijn die krengen aan een lantaarnpaal bevestigd dan weer op een los paaltje. Vervolgens vind je een straatnaambordje op een muur geschroefd. Dan zijn ze blauw met witte letters en dan weer wit met zwart opschrift. De ene keer zijn ze van hout en dan zijn van metaal. Soms reflecteren de letters en dan weer niet. Sommige zijn met alg overwoekerd en onleesbaar, andere zijn onvindbaar omdat ze achter een boom staan.

We zijn normaliter niet zo van de ‘Ordnung muss sein’-beweging, maar het is wel prettig dat als je een straat zoekt, je ook redelijkerwijs mag verwachten waar je het naambordje vindt. Zeker een welwillende toerist die bijvoorbeeld de Graadt van Roggenstraat nummer negentig zoekt.

Heeft U nog voorbeelden van ondeugdelijke bewegwijzering, straatnaam- en verkeersborden? Geef ze aan ons door.

Bewegwijsgeer: Jac. Splinter
Wegredeneerder: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: BeeldKwantiteit