4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 87 geachtemevrVerdonK
Geachte Mevr.Verdonk
23-mei 2004
aflevering 87

Geachte mevrouw Verdonk, beste Rita,

We gaan ervan uit dat we op zo’n informele manier met je kunnen schrijven omdat je getrouwd bent met de broer van de eindredacteur van een collega-blad. Ook het feit dat je vroeger hebt geroeid bij de Nijmeegse Studentenvereniging Phocas schept een band. Toevalligerwijs roeide een van ons toen ook over het Maas-Waalkanaal bij dezelfde club. We weten niet of ze er nog trots op zijn dat ze je als lid hadden, maar een gemeenschappelijke geschiedenis vergemakkelijkt het praten, nietwaar?
Laten we daarom gelijk maar eens spijkers met koppen slaan. Dankzij je wetgeving dreigen er binnenkort 26-duizend mensen het land uitgezet te worden. Maar voor dat het zover is worden er eerst nog heel veel op straat gezet omdat je geen stad kunt vinden om een uitzetcentrum te vestigen. Alleen al in Nijmegen zwerven op dit moment minstens 160 mensen ongewild door de stad. En daar zit hem nou net het probleem. In Nijmegen mag, in het kader van de Openbare Orde, niet meer in de openlucht worden geslapen.
Nu weten we dat je gek bent op orde, opgeruimd staat netjes, zo ben jij altijd al geweest. Maar zou je onze burgemeester Guusje ter Horst niet willen vragen om het buitenslaapverbod op te heffen. De mensen die dankzij jou wetgeving, zonder inkomen en zonder recht op werk, op straat belanden, moeten toch ergens kunnen slapen. Het is jouw liefde voor de ‘rechtstaat’ die deze mensen tot criminaliteit dwingt, zoals bedelarij, diefstal, of erger prostitutie en drugshandel en in Nijmegen ook nog: buitenslapen. Natuurlijk is het uitzetten van criminelen maatschappelijk een stuk beter te verantwoorden dan het uitzetten van onschuldige asielzoekers. Tja, maar jij wist al al de tijd dat het potentiële misdadigers waren, nietwaar? Net als die zestien miljoen Nederlanders. Toch verzoeken we je om over je hart te strijken en in ieder geval dit buitenslaapverbod op te laten heffen.

In afwachting van je antwoord,

Jac. Splinter
Argé Nieuwenhuijzen

P.S.: In februari zijn zo’n zevenduizend kaarten met het verzoek voor een Breed Pardon naar je gestuurd. Daar hebben we nog geen reactie van je op gehad. Doe je dat nog? We weten dat je voorlopig toch weinig uit kunt zetten. En zevenduizend antwoorden schrijven is nuttig vakantiewerk.
Volgende week: Eerste Verjaardag (Slinger’44)