4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 84-9732
9+7+3+2

10 mei 2004

9+7+3 +2=19? (Bezuinigingstipje 3)

We hebben meer om trots op te zijn dan de goed bedoelde, maar nogal eng klinkende ‘Keten van trots’, de doorstuurkaart waar niet eens op staat dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is.
Buiten Maud Mulder haalde Nijmegen de afgelopen week nog een keer de landelijke pers. De Waalstad zette zich op de nationale perskaart met het bericht dat er nu weer parkeerautomaten zijn geplaatst die alles, dus ook ‘cash’, slikken.
Het kan niet op zeg.

Maandagavond 10 mei staat Nijmegen weer voor het nationale voetlicht. Vanaf 8 uur ’s avonds kan iedereen op Nederland 3 zien met welke problemen het Steigertheater worstelt.
Zoals bekend dreigt dit theater zijn subsidie en ID-ers kwijt te raken. De RVU maakte er een documentaire over. Een dieptepunt in deze reportage is wel het tellen van de stemmen van een motie voor samenwerking tussen Lindenberg en het Steigertheater. De fracties van GroenLinks, SP, de Stadspartij en VSP waren voor. Dat zijn negen plus zeven plus drie plus twee stemmen. We vragen u er even uw toetsenrekenautomatengeval bij te halen en het resultaat van deze som te berekenen.
Goed, klaar?
Guusje zat de vergadering voor en concludeerde dat negentien van de 39 raadsleden voor waren, dus een minderheid, en daarom motie afgewezen. U hebt natuurlijk een andere uitkomst, 21, en begrijpt dat een hertelling werd geëist. De motie werd aangenomen.
Er worden wel meer misrekeningen gemaakt. Zo wordt nu jaarlijks 300-duizend euro tussen gemeentelijke afdelingen heen en weer geschoven voor een lege Lindenbergbibliotheek. Het Steigertheater wil samenwerken met de Lindenberg en daar intrekken. Dat zou dertigduizend op jaarbasis kosten. Er moet dan wel eenmalig voor 6 ton worden verbouwd. Ook bij De Lindenberg zijn ze blij met dit plan. Toch presteerde een ambtenaar het om verkeerde cijfers aan college te presenteren. Voorstel afgewezen.
Toen directeur Margot H. van het Steiger dat in de krant vertelde, belde diezelfde ambtenaar waarom dat zonodig gepubliceerd moest worden.
Misschien ligt het aan ons, maar in een tijd waarin, vanwege korte termijndenken, veel waardevols definitief wordt afgebroken, vinden we ‘oogjes dicht en snaveltjes toe’ het slechtste wat je kunt doen.

Optrekker: Jac.Splinter
Afteller: Argé Nieuwenhuijzen
Volgende week: Bezuinigingsfusie