4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 84 5 x parkeren
5 X parkeren
3-5-2004

5 X parkeren

Ons oog viel deze week op meer zinloos, en in dit geval elektronisch, geweld: de nieuwe parkeerautomaten die vrijwel alles ‘slikken’ en waarover iedereen zo tevreden is. Maar liefst 152 zijn er inmiddels geplaatst en er staan er nog eens achttien op stapel. We zijn altijd blij als iets met veel enthousiasme ergens wordt aangepakt, al vragen we ons af of het niet anders had gekund.
Wij verbaasden ons over de parkeerautomaatsituatie op de Hertogstraat. Daar staan vijf automaten op pakweg veertig meter van elkaar af (in één, of beter gezegd twee gevallen, is de afstand acht meter).
Hoeveel levert zo’n machine op? Gemiddeld worden tien auto’s bediend door zo’n automaat, die 2,10 euro per uur rekent. Op een werkdag is dat dus 189 euro per apparaat. Dat betekent dat de gemeente maximaal tien miljoen aan parkeerinkomsten per jaar binnenkrijgt als er overal full time door betalende parkeerders van gebruik wordt gemaakt.
Zo’n machine kost echter 6400 euro exclusief BTW. Bij iedere automaat hoort een lichtmast à 1500 euri. Het onderhoud aan deze apparaten bedraagt 385 euro per jaar. Over de plaatsingskosten van de automaten zijn we iets minder exact, dat hangt van de noodzaak van betegeling en de nabijheid van een electriciteits- en telefonie-aansluiting af. Bij een serie plaatsingen in Zwaneveld kwamen de installateurs op een gemiddelde van 11.500 euro per machine uit. Met BTW wordt dat 19.982,85 per stuk en vermenigvuldigd met 170 blijkt dat de chipknipautomaten alles bij elkaar al zo’n 3,5 miljoen heeft gekost.
Niet meegerekend zijn: a) de kosten van alle verwijsbordjes en -paaltjes naar de P-automaten, b) de personeelskosten die zo’n apparaat met zich meebrengt: dagelijks controleren er heel wat ‘parkeerwachten’ de dashboardjes, c) de inkomsten die Nijmegen verloor dankzij de aanschaf en de sloop van de alleen-chipknipautomaten, d) de inkomstenderving omdat de parkeerplekken gebruikt worden door eigen personeel e) het imagoverlies door het vertrek van gefrustreerde dagjesmensen en niet te vergeten f) de vergaderkosten...
Een tip (van Corine N.) voor een goedkoper parkeerbeleid. Biedt iedereen een vergunning aan voor vijftig euro per kwartaal. Dat kost alleen papier, plastic en wat menskracht om de vergunningen te controleren.

Foto’s van vreemde verkeerssituaties en eventuele oplossingen blijven welkom.

Parkeerbeheerder: Jac. Splinter
Parkeerwacht: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: 9 + 7 + 2 + 3 = 19