4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 78 Gezelli op visite
Gezelli op visite

Gezelli op visite
“Hoelang duurt het nooog?”
De Amsterdamse familie Zohoortut gaat op bezoek bij hun ex-buurvrouw die tegenwoordig in de Groenestraat in Nijmegen-Noord woont. Ze heeft net een nieuwe woning. Een goede reden om de tocht naar de andere kant van het land te maken.
“En wat mij betreft ook de enige”, bedenkt de allengs steeds meer geïrriteerde vader die inmiddels zo’n 438 ‘Potjes met vet’ aan heeft moeten horen. Om maar ter zwijgen over het vijftigtal spelletjes ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is groen!’ waarmee moeder de tocht over de snelweg probeert op te vrolijken.
Het gezin tuft door over de A50. Vader volgt braaf en netjes de borden.Hij vergeet dat de ‘kids’ inmiddels voldoende computer- en aardrijkskundige kennis hebben om de routeplanner te gebruiken. Die laptop met ingebouwde DVD heeft meer te bieden dan hij vermoedt. Het is rustig op de achterbank tot aan het knooppunt Valburg.
Onder het neurien van ‘we zijn er bijna’ rijdt hij rechtdoor richting Nijmegen. Rechtsaf was Kleve Bemmel.
“Je moest hier rechts, pa”, brult het grut. En inderdaad tot zijn frustatie ziet hij in de verte de Stevenstoren. Maar die komt niet dichterbij. Hij had het toch wel goed gezien? Ze woonde toch aan de bovenkant van de rivier? en nu gaan ze de brug over. De stemming wordt hoe langer hoe gespannener in de auto. De kinderen blijven maar zeuren dat pa echt af had moeten slaan en ook moeder begint zich met de route te bemoeien. Vader lijkt meer en meer genegen tot de pedagogiek van de harde hand.
Vanaf knooppunt Ewijk komt de stad weer dichterbij. Met de oudste stad van Nederland in zicht klaart de stemming iets op.
Centrum Zuid/Oost/West???.
Ook vader kan zich herinneren dat de buurvrouw ten noorden van het centrum woont. Maar zelfs als ze de Waalbrug over rijden zien ze nergens een afslag Nijmegen-noord of Centrum-noord. Wel een afslag Lent, maar dat kan het natuurlijk nooit zijn. Gespannen tuft het gezin richting Arnhem...
Zou Guusje ter H., die tegenwoordig in Nijmegen-Lent woont, haar kennissen ook adviseren om de borden Kleve Bemmel te volgen en dan bij Elst af te slaan?

Wegwijs Jac. Splinter
Weg kwijt: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: Koekjes van eigen deeg