4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 77 indooroverlast
INDOOROVERLAST

INDOOROVERLAST
Skaters en skateboarders, nauwelijks lijkt er sprake te zijn van een baan in het Julianapark waar ze naar hartelust kunnen schaatsen en boarden of er wordt een comité tegen opgericht. Zo erg tegen zelfs dat diezelfde ‘club’ het ook nog eens voor elkaar krijgt om een festivalletje aan de andere kant van de stad plat te leggen. Skaters en skateboarders, de gemeente plaatst verbodsborden, die weer verwijderd worden omdat ze niet rechtsgeldig zijn en vervolgens weer worden geherplaatst.
Skaten en skateboarden, sporten wordt wel aangemoedigd, maar liever niet in de buurt, want dat levert toch alleen maar overlast op. Natuurlijk kan dat zo niet langer. We leenden daarom een idee van de architecten Steve Badgett en Mathew Lynch (Simparch), die een skatebaan in een oude bierbrouwfabriekshal in Kassel maakten tijdens de Documenta van 2002. Zo’n baan is ook in Nijmegen te maken. Sterker nog, er zijn een groot aantal uiterst geschikte locaties in de binnenstad voor te vinden. Waar wordt nooit geklaagd over lawaai-overlast in de stad? Waar kan er zoveel herrie gemaakt worden al je maar wil?
Het antwoord ligt voor de hand. De Nijmeegse parkeergarages.
Zeker de hoogste, of in andere gevallen, de laagste etages zijn minder geliefd bij de automobilist. Zo kun je denken aan de derde verdieping van de Kelfkensbosgarage, de zesde etage van die van de Eiermarkt, de bovenste verdieping van de Pijkestraat of de onderste van de Mariënburg.
Zo’n baan zou de ruimte van, pakweg vijfentwintig geparkeerde auto’s, innemen. Uit de ‘bovenste’ etage wordt een niervormig gat met een oppervlak van ongeveer tien tot twaalf auto’s uitgehakt. Daar wordt de gebolde baan in gemaakt die op het diepste punt tot aan de daaronder gelegen verdieping komt. De skaters en de boarders krijgen zo alle ruimte om hun acrobatische stunts uit te voeren.

Zo slaat de gemeente twee vliegen in één klap, Nijmegen heeft er een aantal boeiende kunstwerken bij, want ze zien er natuurlijk niet allemaal hetzelfde uit. En Nijmegen geeft tegelijkertijd een spraakmakend en gedurfd antwoord op protesten van mensen die zelf vroeger nooit hebben gespeeld.
En niet meer protesteren als er straks een indoorskatebaan in de Wedrenparkeergarage komt.

Skater: Jac. Splinter
Boarder: Argé Nieuwenhuijzen