4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 76 doodlopende hulp
DOODLOPENDE HULP

Doodlopende hulp

Er bestaat een anekdote, waarin de Russische schrijver Vladimir Voinovitsj vertelt hoe hij, samen met zijn vrouw, richting Moskou rijdt. Onderweg zien ze verschillende borden met de geruststellende mededeling: ‘U bent op de goede weg, kameraden!’. Wat ze echter nergens tegenkomen is een bord met de richting welke kant ze op moeten. Het verhaal eindigt met de constatering dat ze weliswaar weten dat ze op de goede weg waren, maar ettelijke honderden kilometers in de verkeerde richting hebben gereden.
Natuurlijk speelde dit verhaal zich af in de Sovjetunie en tref je dit soort situaties nergens meer aan. Of toch wel?
Als je een nieuwbakken bewoner van Nijmegen-noord bent en je wilt je buurvrouw bezoeken die vorige week in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis is bevallen van haar eerste schrikkelkind, heb je een probleem.
Laten we de route even afgaan. Je rijdt vanaf de Waalbrug de Oranjesingel op. Daar aangekomen moet je, volgens de borden, de Heyendaalseweg op. Bij de stoplichten van de kruising met de Groesbeekseweg blijkt dat je nog steeds de goede kant op gaat en je tuft vrolijk en nietsvermoedend verder. Je wordt ernstig verkeersgehinderd op de Kapittelweg, echter: geen CWZ-bord te zien en dus rechtdoor. Langs de Universiteit en het Radboudziekenhuis arriveer je bij het schilderachtige Brakkenstein. Wederom geen CWZ-aanwijzingsbord maar wel een bord ‘Doorgaand Verkeer’: de Houtlaan in. “Dat gaat in ieder geval door”, borrelt er in je op en slaat rechtsaf. Op de T-splitsing Houtlaan/St. Annastraat blijkt dat je nog maar twee kanten op kunt: terug naar het centrum of naar Venlo danwel ’s Hertogenbosch.
Je bedenkt dat je ergens een bord moet hebben gemist, verkeersborden liegen tenslotte niet. Bovendien zijn het ook nog gloednieuwe borden, het enige wat je te binnen wil schieten is dat iemand stiekem het hele CWZ van de Nijmeegse aardbodem heeft laten verdwijnen.
Je besluit een volgende keer eerst de plattegrond van Nijmegen te bestuderen voor je weer op pad gaat. Wij hebben meestal wel een oplossing, maar er zijn grenzen. Wie heeft staan suffen bij het maken van de richtingaanwijzerborden? Stuur uw antwoord in voor aanstaande woensdag of solliciteer bij de gemeente als ervaringsverkeerskundige.

Linksaf: Jac. Splinter
Rechtdoor: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: Indoorskatebaan