4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 74 maskerade
MASKERADE

Maskerade

En dattumme toffe jongens zijn, dat zulleze weeheeten, daarom vieren wij, daarom vieren wij...Carnaval! De Dolle Dagen zijn weer aangebroken en dat betekent dat de kielen weer tevoorschijn worden gehaald, de paarden in de gang gezet en het ‘Halleluja Kameraden’ weer van de daken schalt. Het is weer feest en ‘Moeder het is weer mis’.
Het belangrijkste en het leukste van carnaval is dat je totaal anoniem of een ander kunt zijn. Je kunt veilig en onherkend door de straten rondwaren. Hoe? Eenvoudig, met een masker of een ‘mombakkes’ zoals de Brabanders zeggen. Een masker kan supereenvoudig zijn: Een simpele papieren zak kan snel veranderd worden door er bijvoorbeeld een foto van je favoriet op te plakken. Maar het kan nog makkelijker: je heet bijvoorbeeld JanPeter en je droomt er al je hele leven van een keer als Harry Potter rond te lopen. De oplossing is eenvoudig, je neemt een ander montuur. Goedkoper kan haast niet, zeker nu met al die brillenstuntwinkels in de stad. En het is ook nog leuk na carnaval. Doordraagcarnavalskleding! Zo hoef je nooit meer aan je eigen fouten of mislukkingen herinnerd te worden. Er zijn meer varianten: Je bent bijvoorbeeld Paul D. en je wilt je verkleden als Wouter B., dan hoef je alleen een knoopje van je kraag los te maken. Of je bent Jac. Splinter en je wilt je met carnaval verkleden als Argé Nieuwenhuijzen. Ho stop!
Dat gaat echt niet. Er zijn tenslotte grenzen.
Je heet Rita V. en je wilt niet meer weten dat je vroeger een geweten en gevoel had dan neem je gewoon wat ongenuanceerde en populististische beslissingen en je bent er. Je heet Faraad en bent om onduidelijke redenen geen schrijnend geval. Je wilt graag Reza zijn die om even onduidelijke redenen wel die status kreeg, dan zul je op de één of andere manier aan goede papieren moeten komen.
Ondanks deze domper hebben we toch een oplossing voor alle mensen die de komende tijd of misschien wel de rest van hun leven in de anonimiteit en de illegaliteit moeten doorbrengen: maak een masker met het gezicht van Rita Verdonk, Jan Peter Balkenende of Piet Hein Donner en je wordt op handen gedragen.

Grimeur: Jac. Splinter
Schmincker: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: he he eindelijk.