4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 68 gedoogzone1
Nieuwe Gedoogzones

Nieuwe Gedoogzones
Het rookverbod, we hebben of krijgen er allemaal wel mee te maken.
Een kleine één miljoen mensen grepen het verbod aan tot stoppen met roken. Of ze dat zal lukken is nog maar afwachten.
Het percentage stoppers dat ook daadwerkelijk nooit meer een sigaret aan zal raken is allesbehalve 100 procent. Ook van staatsecretaris en ex-roker Hoogervorst is het nog maar de vraag of hij deze kabinetsperiode ‘clean’ doorkomt.
Anti-rookgoeroe Alan Carr is tenslotte ook weer begonnen met paffen.
Ondertussen zitten de rokers met een groot probleem: Waar moeten zij hun sigaretje roken? De NS, altijd goed voor een klantonvriendelijke opstelling, kwamen met de meest radicale maatregel: Daar mag je niet eens op het perron, in de open lucht, een shaggie aansteken. En dat terwijl de ‘rookzuilen’ nergens zijn te vinden. Bejaarde rokers zijn verplicht op hun kamer te blijven en rokende psychiatrische patienten worden stapelgek van deze van staatswege afgedwongen ‘cold turkey’.
De niet-rokers zitten met chagrijnige stoppers die ieder moment vertellen hoeveel dagen, uren, minuten en zelfs seconden ze al gestopt zijn en het knappe slanke, voorheen rokende, meisje is straks ‘gezellig’ mollig.
Een eerste gevolg van het nieuwe denken over roken konden we meemaken tijdens de gemeentereceptie. De leuke band moest optreden voor een vrijwel lege zaal.
Nederland zou Nederland niet zijn als ze in Nijmegen weer eens niet een illuster idee hadden. Het twee walletjes polderdenken is hier ook doorgedrongen, jazeker: niet meer op straat roken, niet meer op de stoep roken maar Eureka: ze mogen in de goot!
De rokers kunnen hun heil zoeken in de nieuwe gedoogzones. Plaatsen waar het oogluikend wordt toegestaan een peukje op te steken, een naald in de arm te steken, een snufje of tabletje van het een of ander te nemen of de hond uit te laten. Kortom een plaats waar ook de nieuwe parias terecht kunnen. Een plek waar niemand bezwaar maakt tegen tabakslucht of een ander asociaal geacht gedrag.
Over een paar jaar wordt het er echt heel gezellig met alle mensen die niet meer in de dan inmiddels rookvrije horeca terecht kunnen.

Niet-roker: Jac. Splinter
Roker: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: Stem’44