4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 67 Veiliger
Veiliger
maar niet duurder

Veiliger maar niet duurder

U merkt het waarschijnlijk nu al en zeker tot Driekoningen zult u het weten.
Er kan weer geknald worden. Per jaar steken we rond deze tijd ettelijke miljoenen euri letterlijk in de fik in de hoop de boze geesten van het oude jaar te verdrijven. En of we nu de Nijmeegse middenstand ondersteunen of het uit België ‘importeren’, iedereen wil de buren imponeren met mooier, feller gekleurder en duurder vuurwerk.
Er zijn zelfs Nijmegenaren die rustig in een uurtje ettelijke minimummaandlonen wegknallen. Er zijn er ook die de vuurwerkafsteekperiode uitbreiden van midden december tot midden januari.
Nu hoort u ons niet klagen over knallen, weggelopen huisdieren of geamputeerde lichaamsdelen. ‘Ieder diertje zijn pleziertje’, blijft tenslotte een mooie polderlandse uitdrukking.
Wij zouden echter ons niet zijn als we niet hadden bedacht hoe het nóg effectiever en nóg opvallender zou kunnen. Iets waarmee we Nijmegen op de wereldkaart kunnen zetten en tegelijk iets aan én de inflatie én het milieu kunnen doen.
Kijk hoeveel geld u per persoon per jaar aan vuurwerk uitgeeft. Rondt dat af naar het dichtstbijzijnde ‘papiergeldbedrag’. Dus twintig, vijfendertig, vijftig, tweehondervijftig euro etcetera. Wacht tot middernacht op Oudejaarsavond. Ga na de gelukswensen en de champagne naar buiten met de biljetten. Steek een sigaar of sigaret op. Test met een natte vinger in de lucht uit welke hoek de wind waait! We willen ten slotte niet dat er gewonden vallen. Neem een flinke hijs en houdt de gloeiende punt tegen het papiertje aan en wacht tot het brandt. Werp het restant van het briefje zover mogelijk van u af en wacht tot het helemaal is verbrand.
Dit systeem heeft alleen maar voordelen: U weet precies hoeveel u aan vuurwerk dit jaar hebt besteedt. U hebt echt iets tegen de ontwaarding van het geld gedaan met beduidend veel minder rookoverlast en geen knallen!
Bovendien is dit een unieke actie voor Nijmegen. Dit is nog nooit ergens anders gedaan. Komt Nijmegen in één klap in alle nieuwsuitzendingen. Zo is er weer een nieuwe Nijmeegse traditie geboren.

Ps: Vergelijkend warenonderzoek door het Zokanhetook-testteam heeft aangetoond dat 50 euro wel iets langer brandt maar niet noemenswaardig meer milieubelasting oplevert.

Vuurspuwer: Jac. Splinter
Vuurproever: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: nieuwe gedoogzones