4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 66 Amaliabos

Amaliabos

Amaliabos


En? Hebt u ook al kilo’s oranjemuisjes weggewerkt, liters oranjebitter en/of oranjevla in uw keel gegoten en natuurlijk van ettelijke tientallen oranjebabypuddinkjes als dessert genoten?
Wij wel hoor! Inmiddels hebben we ook last gehad van licht oranjemaagzuur en een oranjekater die we hebben verholpen met oranjerennies en dito aspirine.
Kortom we vierden uitgebreid dat er een nieuwe koningin, koning volgens het wetboek, is geboren.
En, terwijl vriendelijke buurtgenoten er ons met feestelijk vuurwerk aan herinneren dat de baby drie weken geleden ter wereld kwam vragen wij ons af of Nijmegen en de Nijmegenaren niet wat meer voor Catherina-Amalia kunnen betekenen. Verschillende Nederlandse gemeenten hebben hele straten en pleinen naar de boreling vernoemd en het zou toch wel heel erg zijn als wij als oudste stad van Nederland achter zouden blijven.
Dat kan natuurlijk niet en wij kunnen het natuurlijk beter en groener. Deze keer nemen wij een stadsjubileumvoorstel over dat GroenLinkser Wouter van Eck ruim een jaar geleden deed. Hij stelde toentertijd voor om in het kader van de stadsfeesten van 2005 tweeduizend bomen in de stad te planten. Iedere boom zou vergezeld gaan van een tufstenen pilaartje met een jaartal en een beknopte beschrijving wat Nijmegen in dat jaar overkwam. Door te kiezen voor langlevende soorten, die honderden jaren oud kunnen worden, leg je ook een link naar de toekomst. De bomen zouden over de hele stad verspreid moeten worden en iedere Nijmegenaar kan een plantplek aanwijzen.
Terwijl we nog bijkwamen van de dertigste oranje ranja schoot ons nog een leuk plekje te binnen. Zo’n dertig of veertig van die bomen zouden perfect passen op het terrein voor Museum Het Valkhof. Het is net als andere pleinen nu vooral multifunctioneel, dus leeg. Met bomen wordt het een leuk en gezellig stadsbos. Natuurlijk zal het het Amaliabos gaan heten en natuurlijk zal de kleine kroonprinses de eerste boom met haar speelgoedschepje planten. Er is niets vertederender dan kleine Ami die zich verwondert over die enorme zandkuil waar een boom wordt geplant. En misschien heeft oudtante Irene nog wel iets leuks te bespreken met het plantaardige publiek.
Zo is er met de nieuwe troonopvolger ook een nieuwe Nijmeegse traditie geboren.

Boomchirurg: Jac. Splinter
Boompieper: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: Veiliger, maar niet duurder.