4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 65 kerstgedicht
Kerstgedicht

Kerstgedicht


De kerst en de aankomende jaarwisseling zijn altijd goede momenten om even te reflecteren. Hoe waren we en hoe gedroegen we ons. Daarna nemen we de nodige oliebollen, en drank tot ons en knallen al die gedachten in een uurtje de lucht in. Kortom het is weer normen- en waardentijd.

Helaas raakt één goede gewoonte op dat gebied steeds meer in de verloedering. We hebben het natuurlijk over het sinterklaasgedicht.
Was het heerlijk avondje vroeger vooral gericht op surprises met de daarbij horende rijmelarijen, nu zijn de surprises gewone cadeautjes die rondgaan tijdens een dobbelsteenspelletje.
Daarmee is de angel uit het Sint Nicolaasfeest getrokken en dat is jammer. Met de surprises, maar vooral de gedichten werd er ieder jaar een moralistische draai om de oren aan eenieder gegeven. Een typisch Nederlands gebruik met typische waarden en normen. Vadertje Cats draait zich om in zijn graf en ook ons aller morele voorbeeld Jan-Peter zal dit niet met droge ogen aan kunnen zien. Dat kan natuurlijk anders en dat kan beter. Het kerstfeest moet onze revanche worden. We gaan rijmen voor Kerstmis. En zeg nu niet: “Daar is geen tijd meer voor.” Want met het sinterklaasgedicht werd ook altijd tot de laatste dag gewacht.
Let dus op neurotische trekjes of andere slechte gewoontes van het beoogde slachtoffer, bijt hij zijn nagels, peutert hij in zijn neus, kan hij nog steeds geen fatsoenlijk Nimweegs spreken? Dan zijn dat allemaal mooie onderwerpen voor het rijm. Eigenlijk zijn alle gedrag en alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar wel geschikt als gedichtsonderwerp.
Maar natuurlijk gaat het er ook om dat het rijmt. Eigenlijk hebben bijna alle Nederlandse woorden wel een rijmwoord, zolang je niet al teveel op de spelling let. De enige uitzondering op deze regel is ‘twaalf’.
Om het iedereen wat makkelijker te maken hier de eerste vier regels van een kerstgedicht voor iemand met een ziek konijn: Toen de kerstman over ’s Nimweegs daken reed / Hoorde hij een verschrikkelijke kreet. / Want van alle dieren die bij jou verpozen / heeft Flappie last van myxomatose.
We wensen iedereen veel succes met het maken van hun kerstgedicht. Een nieuwe traditie!

Dichter: Jac. Splinter
Rijmelaar: Argé Nieuwenhuijzen

volgende week: Amaliabos