4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 60-sociale-dienst-plicht
Sociale-Dienst-Plicht?

Sociale-Dienst-Plicht?


Regels zijn regels, ook in deze chaotische tijden. Terwijl rijksgeld van potje naar potje gaat en daarna in een bodemloze put verdwijnt, worden zo’n 600 Nijmegenaren van ID- of WIW-kastje naar uitkeringsmuur verwezen. In weze gebeurt er eigenlijk niet anders dan dat de ene uitkeringsvorm in een andere, en lagere, wordt omgezet. Vervolgens komen deze mensen ook weer in het sollicitatiecircus terecht. Een ‘echte’ baan zat er in veelal niet in. En dat hoeft ook niet. Deze subsidiebaners deden belangrijk werk. Of het nu concierges waren op een school of medewerkers van een (buurt)klup of het Steigertheater. Het probleem is nu wel dat veel organisaties het vanaf begin volgend jaar zonder deze mensen moet stellen.
We hebben dus instanties en mensen die dringend om hulp verlegen zitten en een groeiend leger van mensen zonder baan. Er is veel werk dat niet betaald kan worden en er zijn veel mensen die niets te doen hebben. Twee problemen waar dringend oplossingen voor nodig zijn, of liever nog, één oplossing. Die oplossing heet: ‘maak vrijwilligerswerk zo aantrekkelijk mogelijk’. Help mensen die vrijwilligerswerk (willen) doen om vlotter door alle uitkeringsregeltjes heen te rollen. Zit elkaar niet in de weg, help elkaar door de wirwar heen. Het wordt tijd dat wethouder Lenie S., met de instanties eens goed overleg plegen hoe je zoiets kunt aanpakken. Geef ambtenaren de instructie dat ze het zo overzichtelijk mogelijk moeten maken!
Van de andere kant schept zoiets ook verplichtingen naar de uitkeringsgerechtigden. Je krijgt een inkomen van een instantie. Dan is het ook redelijk dat je daarvoor iets terugdoet. Of je dat nu doet door mee te helpen bij bejaardenhuis of buurtcentrum, het wijkblad, een kraakpand of culturele broeiplaats in de buurt. Er zijn natuurlijk grenzen. Niemand wil zulke toestanden als tijdens de werkverschaffing terug. We hoeven geen tweede Goffertpark, maar wat is er op tegen om mensen mee te laten helpen aan het onderhoud?
We willen gewoon dat het sociale en culurele leven in de stad draaiende blijft. Wij willen dat mensen met elkaar blijven samenwerken en we zitten zeker niet te wachten op mensen die zich nutteloos voelen.

Idee-er: Jac. Splinter
Uitstromer: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: Hoera!