4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 59-replicaatjes
REPLICAATJES
Replicaatjes

Je kent dat wel. Je hebt als kantoorloos comité een half jaar lang vergadert over het uitstellen van een millenniumfeest. Ook heb je ternauwernood je 2,2 miljoen euro subsidie weten te behouden. Het enige wat er nog aan ontbreekt is een luxe kantoorruimte die hooguit tachtigduizend euro voor twee jaar mag kosten. Iedereen weet dat deze ruimtes tegenwoordig lastig te vinden zijn. Met al deze kopzorgen kan het voorkomen dat je ineens zin krijgt in iets voor bij de koffie. Iets representatiefs bij voorkeur. Een knabbeltje dat de volgende zaken uitstraalt: Historie, Uitstel, Nep, Duur en Oudbakken. Kortom een koekje waar je mee aan kunt komen als Nijmegen 2000-comité.

Wij zouden ons niet zijn als we de gedachten al niet over het Nijmegen 2000-koekje hadden laten gaan. Na lang wikken en wegen vonden we het in de ‘replicaatjes’, een lekkernij die Nijmegen en Europa zal veroveren.
Voor de (banket-)bakkers onder ons geven we hier het recept. De vorm is natuurlijk die van de Romeinse godenzuilen, het bewijs dat Nijmegen al 2000 jaar een stad is. Laat daarvoor allereerst mallen maken. Als u ze hebt, maak dan langwerpige koekjes van een hard wenerdeeg op basis van margarine (geen boter gebruiken, dat kost teveel). Maak vervolgens een schuimbeslag van niet al te verse afgekeurde eieren. Maak daarvan rechthoekjes die net iets kleiner zijn dan de vorige koekjes. Niet in de oven afbakken maar gewoon uit laten drogen. Pak vervolgens de godenzuilmallen en vul ze deels met cacaofantasie (chocolade is ook in dit geval geldverspilling). Leg er het schuimkoekje in en daar bovenop het zandkoekje. Wederom afdekken met cacaofantasie. Eventueel kunt u vier zuiltjes aan elkaar plakken met eiwit, spuug of u laat een mal maken met vier zuiltjes aan elkaar.
Dan volgt het belangrijkste, het berekenen van de prijs voor het koekje. Calculeer die zoals u gewoonlijk doet maar verwerk het bespaarde bedrag (geen boter, geen verse eieren, geen chocolade) als ‘overheadkosten’ in de prijs van dit product.
Daarmee hebben we het Nijmeegs banket vol gebakken lucht dat eer doet aan ’s Nimweegs heel erg belangrijke meneren: Sjakie T., Adje L., Hupie B., Theo C., Hans van D. etcetera.

Verkoper: Jac. Splinter
bakker: Argé Nieuwenhuijzen