4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 58 Centrum Zuid
centrum-zuid???

Volgende week: Centrum Zuid???
En toen waren we toch echt de weg kwijt.
Zoals gewoonlijk zijn we iedere week druk doende Nijmegen te ontdekken. Een kompas leek dan ook een verstandige aanschaf. Je weet tenslotte maar nooit waar je terecht komt en dan is het altijd handig te weten waar de noordpool ligt.
In de Prins Bernhardstraat stuitten we op dit bord wat een indruk moet geven dat Nijmegen een enorm centrum met gigantische parkeergarages moet hebben. Een onschuldige automobilist moet stapelgek worden als hij net het Keizer Karelplein heeft overleefd en dan op zoek moet gaan naar de parkeergarage onder het Kelfkensbos of die bij de Ziekerstraat.
Maar dat is nog niet alles. Vroeger bestond de binnenstad uit twee delen. De Bovenstad en de Benedenstad. Sinds het bombardement dat Plein ’44 veroorzaakte wordt ook nog wel eens gesproken over het oostelijk en het westelijk deel van het centrum. Voor zo’n tweedeling vinden we het centrum groot genoeg, je kunt het tenslotte te voet doorkruisen. Om het centrum te vierendelen gaat ons echter wel erg ver.v We vragen ons dan ook af wat de betreffende ambtenaar gedacht moet hebben toen de tekst voor dit bord werd doorgegeven. Waarschijnlijk zag hij voor zijn oog een binnenstad van Amsterdamse proporties voor zich die alleen met auto of brommer valt te doorkruisen. En geef toe, de parkeergarages bij het Kelfkensbos, de Stadsschouwburg en de Ziekerstraat, Centrum-Oost, -West en –Zuid noemen is toch wel veel eer voor een auto-opberghok.
Bovendien blijken de aangegeven windrichtingen niet helemaal te kloppen. Het al eerder genoemde kompas wees in het geval van ‘Centrum-Zuid’ naar het Zuidoosten en de Stadsschouwburg bleek toch echt in Zuidwesten te liggen. Het Kelfkensbos had een behoorlijke zwaai naar het noorden gemaakt. Je zou je dan ook al bijna kunnen afvragen of bijvoorbeeld Koers West wel de goede kant kant op zal gaan.
Er is natuurlijk ook een andere kant aan dit verhaal. Als de stadsminnende ambtenaar een goede indruk had willen geven van het de enormiteit van het Nijmeegs stadscentrum dan had hij juist de kompasaanwijzingen moeten gebruiken. Een centrum dat je in achten kunt delen. Dat is pas groot.

Wegwijzer: Jac. Splinter
wegwerker: Argé Nieuwenhuijzen

volgende week; replicaatjes