4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 57 flex-wintertijd

flex-wintertijd

flex-wintertijd
Hebben we allemaal fijn kunnen uitslapen?
Mooi! We hebben tot maart om bij te komen van de jetlag die we tweemaal per jaar over ons uitgestort krijgen.
Sinds de jaren zeventig hebben we te maken met de zomertijd en de wintertijd. Sinds het besluit viel om daaraan mee te doen is ieder halfjaar ook de discussie, bijna ruzie, in elk huishouden te horen of de klok nu een uur terug of vooruit moet worden gezet. En of het dan een uur langer licht blijft of een uur eerder donker is. Om het wat ingewikkelder te maken: In Groot-Brittanië en Ierland leven de bewoners in een constante staat van wintertijd ten opzichte van ons. Daar vinden ze zelf dat zij de echte tijd hebben en de rest van de wereld tot twaalf uur voor of achter loopt. Zij hebben tenslotte de nulmeridiaan bedacht en die door Londen laten lopen.
Wij, op het oostelijk halfrond, lopen een uurtje voor op Engeland. Daarentegen lopen ze in Pskov dan weer drie uur daar op voor omdat de zomertijd in Rusland eerder ingaat.
Nu breekt voor ons de ‘echte’ tijd, de wintertijd, weer aan. Lang geleden, voor de uitvinding van digitale horlogetelefoons, werd besloten dat het handiger zou zijn als iedereen in de zomer meer van de lange dagen zou genieten door de klok in maart een uur vooruit te zetten. Inmiddels blijkt dat niemand nog tijd heeft om te genieten van dat uurtje slaap dat hem ontstolen wordt, maar ondertussen zitten we er wel aan vast.
Tot overmaat van ramp hebben mensen een dag-, een nacht- en een bioritme dat weer net geen 24 uur duurt. Oftewel, niemand went aan welk ritme dan ook.
De conclusie is dat het eigenlijk het beste is als iedereen voortaan zelf uitmaakt of hij de klok een uur voor- of achteruitzet. Dat houden we dan een paar jaar vast. Zo krijg je vanzelf ochtend-, middag-, avond- en nachtmensen en hebben we eindelijk een echte 24-uurseconomie. Komt niemand nooit meer te laat en is straks misschien de zonnewijzer weer helemaal terug.
Blijft de eeuwigedurende vraag: hoe laat is nou “tussen de middag”?

Haantje de Voorste: Jac. Splinter
Nachtuil: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: Centrum Zuid???