4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 54Meer-grijs-op-straat
Meer grijs op straat

Meer Grijs Op Straat!


Het stond deze week weer in de krant ’Val in eigen huis nekt ouderen’. Natuurlijk gebeurt zoiets in het eigen huis, omdat senioren te veel en te vaak thuis blijven. Waren ze buitenshuis, dan waren deze onfortuinlijke vijftigplussers niet of minder genekt. Om maar te zwijgen over het aloude adagium dat teveel binnenzitten slecht is voor de gezondheid.
Laten we wel wezen, het Nijmeegs straatbeeld klopt niet: als de samenleving vergrijst, is dat niet af te zien aan het soort mensen dat er rondloopt of zit. De meeste Nijmegenaren op straat zijn gewoonweg veel te jong. Waar zijn de ‘hangouderen’? Waarom zijn er geen nieuwsberichten over omabendes die de stad afschuimen? Waar blijven de verhalen over vandalistische grootvaders die Nijmeegse kunstwerken bekladden. Moeten jongeren dan alles zelf doen? Iedereen moet verantwoording nemen over zijn of haar eigen leefomgeving, en dat geldt net zo goed voor de jongeren als de ouderen.
Om met iemand die niet oud is geworden, te spreken: “Sta op en wandel.”
Het levert alleen maar voordelen op, meer ouderen op straat betekent meer sociale controle. Als er iemand is die zijn of haar stad goed kent en weet wanneer er iets niet klopt dan is het wel de vijftigplusser. Met meer grijs op straat is dus ook de middenstand gebaat.
Een hulpmiddel om meer bejaarden op straat te krijgen is de hond. Deze dieren moeten namelijk minimaal twee keer per dag worden uitgelaten. Bovendien is dit dier een bron van aanspraak met andere hondenbezitters. De oudere uitlater zit dus nooit om een praatje verlegen. Natuurlijk moeten de ouderen wel van hondenbelasting worden ontheven. Daarnaast mag er alvast nagedacht worden over het toekomstige rollatorstallingsproblemen. Op de laatste 50+beurs is nog geen oplossing gesignaleerd.
Beste senioren en senioras, jullie hebben de macht van de massa. Gebruik die dan ook en neem de stad in bezit. Jullie zijn tenslotte de toekomst van Nijmegen. Gooi die geraniums van de vensterbank, de stad is jullie domein. Nijmegen kan er alleen maar baat bij hebben.

Grijze eminentie: Jac. Splinter
Kalende excelentie: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: De Ideale Kandidaat III