4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 52 heen-en-weer
HEEN EN WEER

Heen en Weer


“En als de pont zo lang was als de breedte van de stroom Dat kon hij blijven liggen, zei me laatst een econoom.”
Wijze woorden, ooit gezongen door drs. P in zijn bekende ‘Veerpont’. Iedereen weet dat de huidige Waalbrug is gebouwd omdat het veerpontje het verkeer richting Arnhem in 1910 niet meer aankon. In 1936 werd de brug geopend door ZKH Koningin Wilhelmina (ze stond haar mannetje).
De geschiedenis herhaalt zich en nu staat er een nieuwe Waalbrug op het programma. De weddenschappen kunnen worden afgesloten of het door een koninklijke man, vrouw of tweeling wordt geopend.
Wij denken dat de geschiedenis zich blijft herhalen en dat er nog een paar extra bruggen nodig zijn om het verkeersprobleem op te lossen. Over honderd jaar heb je het niet meer over een brug maar over een complete wijk die de Waal over de hele lengte Millingen-Weurt overdekt. De rivier stroomt in 2103 onder deze nieuwe wijk door. Nijmegen en Lent zijn eindelijk met elkaar verbonden.
Deze stad had altijd al een Brabantse uitstraling, dat wordt nog eens benadrukt doordat Nijmegen straks, net als Den Bosch, een ondergrondse rivier heeft. Bovendien is dan ook het stadscentrum eindelijk gecompleteerd. Het is geen halve cirkel meer maar een hele cirkel. De Waaloverspanning is uniek in Nederland. Niet zozeer door de hoogbouw (de verwijdering van de pil uit het ziekenfondspakket maakte dat noodzakelijk), maar door de oplichtende straten.
Tegen die tijd is het mogelijk zo’n Waaloverbrugging van (semi-)transparant materiaal te maken. Alles is op dat glasachtige spul gebouwd. Het kan nu al bij één van Plein’44-plannen, dus wie weet wat de toekomst brengt. Om het natuurlijk evenwicht te bewaren zijn onder de megabrug daglichtlampen geplaatst die voor een natuurlijk ritme zorgen. Op regenachtige dagen kan het gebeuren dat het beneden je lichter is dan boven je.
De Waal zelf wordt nog steeds gebruikt voor de binnenvaart, maar daarnaast kun je een gondel nemen voor een romantische vaartocht onder de stad. We hoeven geen beloning voor deze toekomstvisie, maar een naamsvermelding zou fijn zijn.

Bedenker: Jac. Splinter
Fantast: Argé Nieuwenhuijzen

De expositie van stadsbrug ideeen is nog tot en met 19 oktober te zien in de Marienburgkapel
Volgende week: Vievenseeventig breeve