4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 51 1500x1500
51 1500x1500

1500 maal 1500


Yes, de commissie voor de organisatie van de planning van de Nijmeegse jubelfeesten is van start gegaan.
Voor Nijmeegse begrippen is dit een vliegende start. Er zijn geen concrete plannen, maar een datum is al wel bekend: de feesten die in 2004 hadden moeten plaatsvinden zijn een jaar uitgesteld.
We kunnen ook melden dat het geld al ruwweg is verdeeld. Van de 2,2 miljoen euro gaat 420-duizend naar het externe organisatiebureau. 200-duizend euro wordt besteedt aan het maken van een replica van de ‘Godenzuil’. Ruim twee ton is gereserveerd voor ambtelijke ondersteuning. De stichting Nijmegen 2000, zonder historicus maar mét Jacques Thielen, krijgt een ton. Van dat geld moeten ze leuk kunnen vergaderen. Toch?

Blijft er voor ons nog een miljoen over. Daar gaan we Nijmegen mee op de wereldkaart zetten.
En hoe dan wel?
Als je een jubileumfuif voor Nijmegen organiseert, moet iedere bewoner daarvan kunnen profiteren. Maar het mag vooral een feestje DOOR de mensen zijn. Onze Waalstad telt 1500 straten. Voor elke gas, straat, singel en steeg is dus 750 euro = 1500 gulden beschikbaar. Wat er met dat geld gedaan wordt mogen ze helemaal zelf weten, zolang minimaal 70 procent van de straatbewoners het ermee eens is. Draaimolen bestellen, prima! Muurtje beschilderen, mag. Bandje laten optreden, doen! Drank inslaan en je vervolgens klem zuipen, uitstekend! Zolang maar de meerderheid van de omwonenden het OK vindt. Daarmee besparen we op het organisatiebureau en op ambtelijke ondersteuning. Er hoeft niets georganiseerd te worden en ambtenaren hoeven alleen maar bij te houden wanneer het straatfeest is en voor afsluithekken te zorgen.
Het levert natuurlijk leuke buurtgesprekken op. En dat in het jaar van de ontmoeting! Interessante straten: Aan de Ottostraat in Nijmegen-Oost staat maar één huis, terwijl de Van Peltlaan de meest bewoonde straat van Nijmegen is. De grote straten kunnen wellicht samenwerken op de kruispunten. De bewoners aan de tunnelkant van Nijmegen-West kunnen zich dus nu al verheugen op een vijfstratenfeest. Ideeën voor uw straatfeest kunnen vanaf nu aangemeld worden op www.nijmegen2000.nl.

Animator: Jac. Splinter
Gangmaker: Argé Nieuwenhuijzen

Felicitaties met deze vijftigste Zo Kan Het Ook kunt u naar de redactie van dit blad sturen.
Kadotip: envelop!