4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 49 wateronderlast
WATERONDERLAST

Wateronderlast©


Zo’n tien jaar geleden dreigde het casino vol te lopen met water, nu kun je zowat de Waal te voet oversteken.
Met de huidige droogte klagen we (typisch Nederlands) nog net zo veel omdat er te weinig regen valt. Gemeentewoordvoerder Jan Roelofs bedacht de term wateronderlast©. Wij vonden het zo’n mooi woord dat we zijn toestemming vroegen om het in dit stukje te gebruiken. De wateronderlast© heeft nog meer gevolgen. De fietsbrug wordt niet gemonteerd vanwege gebrek aan rivier. Ook de damwand vertoont scheurtjes omdat ze geen tegendruk meer krijgt. De droogte is volgens velen zo ernstig dat we straks geen vaarwater meer hebben tussen Nijmegen en Lent maar een simpele boerensloot. Dat laatste zou trouwens een aardige aanleiding zijn om de eerste Nijmeegse fierljep/polstokspringkampioenschappen te organiseren. Ook kunnen wadlopers eens het typisch Nimweegse Waallopen proberen. De droogte heeft dus ook zijn goede kanten.

We kunnen er nog meer voordelen van de wateronderlast© bedenken. Een aantal woonbootbewoners vond hun oude gereedschap terug dat enkele jaren geleden in de Waal viel en wie weet, misschien vindt u uw oude fiets nu in de droge rivierbeddingen terug.
De dijkverlegging zou nu plaats moeten vinden. Nu zijn ze even niet nodig, dus het scheelt miljoenen als we ze verleggen. Er wordt al weken gezocht naar het lek in het Goffertbad, met de lage waterstand is het absoluut geen probleem meer om het gat te vinden.
De droge rivierbedding biedt fantastische mogelijkheden. Zandkastelen worden van rivierzand gemaakt. Misschien een idee voor de Valkhofvereniging om op de Waalkade een Valkhofburchtnieuwbouwwedstrijd te organiseren.
Bovendien kunnen met deze droogte en deze temperaturen de kassen in Lent en Bemmel net zo goed worden afgebroken, tomaten en cactussen en kokosnoten doen het met dit weer prima in de buitenlucht. Wat dacht u van druiven? We hebben de zeven heuvels en we hebben al een stadsbrouwer. Met deze droogte kan er na honderden jaren eindelijk een stadswijnboer komen. Een ‘Vin De Sept Collines’ (Zevenheuvelenwijn) is een grandioos idee voor het jubeljaar 2005.
Nijmegen op de wijnkaart!

Droogkomiek: Jac. Splinter
droogloper: Argé

Nieuwenhuijzen

Volgende week: Doewie!