4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 47 poel-44
POEL

Poel’44

Na een maand van hard uitrusten, een maand waarin we Europa bezwierven op zoek naar nieuwe ideeën, gaan er weer fris, maar peentjes zwetend tegenaan.
Geen wonder dat de aandacht uitgaat naar onze stedelijke transpiratievlek: Plein’44. Wordt de rest van de stad nog regelmatig van een verkoelende plens water voorzien, zoals de Koningstraat met de niet-zo-bedrieglijke bedriegertjes, op Plein’44 is het zweten geblazen. Als je het plein al op durft. Bij de blootvoetigen onder ons dreigt een derdegraadszoolverbranding en bij plastic sandalendragers vloeit het kunstof langzaam de tegels op.

Daar moet iets aan gebeuren en snel ook. Wij weten het weer beter en stellen daarom voor om van het plein een groot zwembad te maken: Poel’44.
Dat betekent niet dat Park’44-plannen zijn afgeblazen (blijven schrijven, mensen!) maar de Nijmeegse behoefte is nu eerst en vooral een frisse duik. En waar kan dat beter dan midden in het centrum. Niets lekkerder dan na (of voor) een dag hard ‘stadten’ een frisse duik te nemen en daarna je pad weer te vervolgen. Dat geldt natuurlijk ook voor de gemeente-ambtenaren die dit jaar nog eens 2,3 miljoen extra moeten bezuinigen en dat kun je maar beter met een afgekoeld hoofd doen.

“Hoe maak je van een Plein een Poel?” is de vraag. “Eenvoudig”, is het antwoord. Zorg dat het water niet kan ontsnappen en bouw een muur langs de ‘lage' delen van het plein, dus bij de witte kiosken en vanaf daar richting richting Foto Verweij. Haal een heel groot stuk vijverplastic bij de betere doe-het-zelf- tuinzaak en laat vervolgens het plein vollopen. Zorg voor wat kleedhokjes, bijvoorbeeld de oude houten bloemenkiosken. Binnen de kortste keren is het plein zo een zwemparadijs, waar ook de nodige drankjes en versnaperingen op een paar stappen afstand te krijgen zijn. Voor de koudwatervrezenden onder ons kunnen we de plannen beperken tot Pierenbadje’44. Het voordeel daarvan is dat je het in de winter kunt gebruiken als buitenluchtijsbaan. Net als Park’44 overigens, zie alle ondergelopen weilanden in de ‘provincie’. Een uitkomst voor onze inmiddels gedwongen gepensioneerde ijshockeytijgers.

Badmeester: Jac. Splinter
Baantjestrekker: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: Huishoudboekje voor beginners