4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 121 De Gouden Tip
Sommige mensen zijn gelijker dan andere...


De Gouden Tip

Geld maakt wel gelukkig, zo blijkt maar weer eens.
De huidige commissaris van de koningin in Groningen, en ex-Nijmegenaar, Hans (Pvd)(A)lders verdient zo'n 120.000 euro per jaar voor zijn werk. Kortom, het intensieve en zware beroep van Bea. van O. representeren levert niet meer dan deze schamele uitkering op. Eerlijk waar, de man moet van een magere tienduizend euro per maand rond zien te komen. Geen wonder dat hij nog eens voor negentigduizend euro per jaar bijklust om wat spek op de dagelijkse boterham te krijgen. Uiteraard hoeft A. niet te vertellen waar en wanneer hij bijklust, dat gaat, zoals alle Commissarissen van de Koningin vinden, in tegen de Rechten van de Mens. Bovendien houden ze zo contact met de samenleving. Dat doe je niet door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen, maar alleen via een aantal goedverdienende bijbeuntjes.
Uiteraard worden die negentigduizend niet afgetrokken van zijn uitkering. Dat is wat vreemd als je bedenkt dat de maaltijd van een afwasser in een Chinees restaurant, werd afgetrokken van zijn uitkering.
Het schijnt nogal armoe troef te zijn in de verschillende Nederlandse Provinciehuizen. De Statenleden, dat zijn de mensen die u daar vertegenwoordigen, willen vrijwel allemaal, op de SP'ers na, een verhoging van 77% op de vergoeding van zo'n 1000 euro die ze ontvangen. Maar daarvoor moeten ze wel eens per maand vergaderen.
Gelukkig weet Hans A. ook dat hij een voorbeeldfunctie heeft. Op www.andereoverheid.nl schrijft hij: "Het helpt wel wanneer leidinggevenden meer voorbeeldgedrag laten zien. En ook wanneer mensen zich afvragen wat ze zélf kunnen verbeteren, wanneer ze iets aan de orde willen stellen. Zoals met zoveel dingen begint verbeteren bij jezelf."
Wie zijn wij om een goed voorbeeld niet te volgen? Sinds januari is het baantje van Commissaris van de Koningin in Gelderland vrijgekomen. A. is een van de gegadigden, maar waarom zou u niet op dat baantje solliciteren? Zo voldoet u, mocht dat nodig zijn, aan uw sollicitatieplicht en laat u een protest horen over de rechtsongelijkheid tussen een Commissaris en een afwasser. Bovendien geeft u de sollicitatiecommissie dan eindelijk eens echt wat te kiezen. Ze zullen zo blij zijn bij het zien van al die brieven.
We blijven bij het voorbeeld dat Hans A. geeft.
Als een Commissaris niets hoeft in te leveren als hij bijklust, dan hoeft u dat ook niet. De Universele Rechten van de Mens gelden tenslotte ook voor u! Iedereen die wil weten waar u wat bijverdient, maakt daar inbreuk op, of het nu de Belastingdienst, het UWV of de Sociale Dienst is.

Poenschepper: Jac. Splinter
Dienstklopper: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: Nu of Nooit!