4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 120 Leesbrillabel
Er komt een moment dat je er aan toe bent...


Leesbrillabel

We worden allemaal een dagje ouder. Ook wij voelen langzaam maar zeker dat we niet alles meer even goed kunnen. Het gehoor neemt af, we zijn sneller buiten adem en om dit stukje te typen moeten we iedere keer weer de neus ietsje dichter op het scherm drukken. En dan hebben we het nog niet eens over de artrose die we langzaam maar zeker op voelen komen. Kortom, de eerstvolgende heuglijke levensfase is voor ons de penopauze.
Dat betekent ook dat ons zicht zienderogen achteruit holt. Een stukje tekst als dit verandert veel te snel in een grijze brei en we moeten alle oogspieren aanspannen om te zien wat we aan het papier toevertrouwen. Tijd dus voor een leesbril. Zo'n gevalletje wat bij vrijwel iedere superkruidenier, -drogisterij en -markt in de schappen ligt. Eigenlijk niet meer dan je eigen portable vergrootglaasjes.
Maar dan wel de goede, alstublieft!
En daar zit het hem nou het probleem. Bij zo'n leesbril staat weliswaar aangegeven van welke sterkte hij is, maar meestal is dat in zo'n pietepeuterig cijfertje dat je iemand anders nodig hebt om het voor te lezen. We denken dat de fabrikanten om de een of andere reden graag kiezen voor een corpsgrootte van 3 of 4 punten. Waarschijnlijk om er zeker van te zijn dat een klant er minimaal vijf stuks mee naar huis neemt, dan is er zeker eentje goed genoeg.
Het is natuurlijk het goede recht van een brillenfabrikant om wat winst te maken, maar kan dat niet anders? Dit valt te vergelijken met het aanschaffen van een wandelstok nadat je honderd meter hebt moeten sprinten of het kopen van een kunstgebit nadat je letterlijk op een houtje hebt moeten bijten. Je moet een haast bovenmenselijke inspanning verrichten om aan je ‘prothese' te komen. Dan is het bijna nog goedkoper om je een ‘echte bril' voor te laten schrijven door een opticien.
Dat kan natuurlijk anders en dat moet natuurlijk beter. Waarom niet een label aan een leesbril waar de sterkte in een goed leesbare lettergrootte wordt vermeld. Dat scheelt een hoop geharrewar, consumentenleed en ruzies tijdens het leesbrilkopen. Een goed leesbaar labeltje hoeft dan ook niet tot een duurdere bril te leiden.
En geloof ons nu dames en heren van het leesbrilgebeuren, u zult er heel wat tevreden net-niet-middelbare klanten mee trekken.

Leesloep: Jac. Splinter
Leesblind: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: De gouden tip!