4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 114 algehele registratie
Big brother blijft kijken!


Algehele Registratie

We leven in angstige tijden en hebben het liefst alles onder controle. Van wat op straat gebeurt tot in huis en van criminaliteit tot lichaamsgewicht. Alles moet en zal bekend zijn en daar wordt geen middel voor geschuwd. We zijn de laatste jaren namelijk bang voor alles en iedereen geworden. Tegelijkertijd willen we gekend worden. We nemen bonus- en andere kaarten van supermarkten zodat zij zien wat wij consumeren. Mensen melden zich vrijwillig aan voor Big Brother en meer van dat soort programma's en vinden het niet erg als complete straten worden volgehangen met camera's. In zulke tijden mogen we blij zijn met een rampenminister die, als een rots in de branding, een zeebeving met bijbehorende tsunamis en meer dan honderdzeventigduizend doden geen reden vindt om zijn vakantie te onderbreken. Wel vindt hij dat veiligheid voor alles gaat en dat we ons dus overal moeten kunnen identificeren. Niemand kan uitleggen waarom het veiliger wordt als iedereen een paspoort of rijbewijs moet kunnen tonen. Sterker nog, het is de vraag of in andere landen met legitimatieplicht het nou zoveel veiliger is. Over de onzin van draagplicht hebben we het al eerder gehad. Maar we laten het, en dat doet zelfs de meest "kritische" journalist, gewoon gebeuren.
We willen controle en gecontroleerd worden. Bij de spoorwegen wordt geëxperimenteerd met chips in treinkaartjes en er komt een biometrisch paspoort waarin ook de nodige elektronica is verwerkt. Bezoekers van een Rotterdamse disco laten zich, net als hun huisdieren, een chip inspuiten. We hadden het ook al eerder over geld dat van een chip wordt voorzien.
Maar het kan natuurlijk altijd nog beter en grondiger. Veiligheid begint bij uzelf en uw eigen huis. Zorg voor tenminste een stuk of wat camera's die alle hoeken rond uw woning in de gaten kunnen houden. Omdat u uw gasten niet kunt vertrouwen is het raadzaam een stempelkussentje bij de voordeur klaar te houden om direct even wat vingerafdrukken af te nemen. Een nog beter idee is het om wat kwispedoortjes (spuwbakjes) klaar te zetten zodat u het DNA van uw bezoekers kunt verzamelen. Met een schaartje wat haren afknippen kan natuurlijk ook. Zo verzekert u zich van wat extra veiligheid. Goed, het kost misschien wat meer moeite en uw vrienden zullen wat minder genegen zijn om langs te komen. Daar staat tegenover dat uw gevoel voor veiligheid er met sprongen op vooruit zal gaan. Toch?

Veiligheidsexpert: Jac. Splinter
Controlefreak: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: De Kortste Omweg