4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 113 ssst
campagne tegen lawaaioverlast


SSST

Stilte, rust, even een paar uurtjes voor jezelf. De avond en nacht zijn voor de meeste Nijmegenaren de tijden om even bij te komen van de herrie van de afgelopen dag. Even rustig uitblazen en de dag de dag laten. Even geen baas en geen verantwoordelijkheid. Of je het nu in een luie stoel zit, in bed ligt, of je benen in een lotushouding gewrongen hebt, je moet je in alle rust kunnen ontspannen.
Jammer genoeg ontbreekt het veel bewoners van het centrum aan die (nacht)rust. Voordat ze goed en wel in slaap gedommeld zijn worden ze opgeschrikt door de muziek of de bezoekers van de plaatselijke horeca. Het lawaai is hard genoeg om uren wakker te blijven.
En tja, laten we eerlijk wezen, niet iedereen vindt André H., Corrie en de R., Freddie M of Ali B. het einde. En zeker niet ‘s nachts op een burenoverlastvolume. Er is niks ergers dan in proberen te slapen met muziek waar je eigenlijk een klerehekel aan hebt. Een van ons heeft zo een levensgroot trauma van aan de Belgische band Vaya Con D. opgelopen.
Een andere factor van het lawaai zijn de bezoekers. De meeste horecabezoekers nemen de fiets, een apparaat dat normaliter vrijwel geen geluid maakt. Toch is het midden in de nacht een lawaai van jewelste in het centrum omdat er luidruchtig afscheid genomen wordt. Scheiden doet natuurlijk lijden. We kunnen erover meepraten, soms rekken we het afscheid nemen zolang uit dat het langer duurt dan het eigenlijke cafébezoek. Maar deze pijn van het vertrek geldt in het algemeen voor degenen die afscheid van elkaar nemen niet voor de omwonenden. Dat blijkt echter niet het geval in de Binnenstad. Daar moet de hele buurt een, ongetwijfeld bijzonder roerend, vertrek volledig meebeleven. Over de decibellen die het afgelopen afscheid van 2004 opleverde, zwijgen we liever.
Vandaar dat de Bewonersraad Binnenstad de campagne ‘SSST, je maakt soms meer lawaai dan je denkt' begon. Elke bewoner kreeg een poster met bovenstaand stopbord om voor het raam te hangen. Zo worden kroeggangers erop gewezen dat dat ze iets minder lawaai kunnen maken. Ook cafés die muziek ietwat te hard afspelen worden zo op hun gedrag gewezen. Er zijn ook kaarten van gemaakt om te komen tot een rustiger stadscentrum. Ook voor de rest van het nieuwe jaar; waarvoor we u trouwens alle goeds en vooral veel rust toewensen.

Rust: Jac. Splinter
Kalmte: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: Algehele Registratie