4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 107 koperen fluit
De Koperen Fluit van Verdienste

De Roodkoperen Fluit van Verdienste

Tranen krijgen we in onze ogen als we aan vroeger denken. Vroeger, en dan hebben we het over de tijd van Bromsnor, streefden orde- en gezagsdragers naar meer symbolische beloningen dan geld. Dat is nu wel anders. Als we de krant mogen geloven hebben verschillende politiekorpsen eind 2003 nog snel even een eindspurt ingezet om het aantal aanhoudingen en parkeerbonnen ‘op peil’ te brengen. Zo kwamen ze net op tijd voor de prestatiebeloning in aanmerking. De aanhouding van 40.633 mensen leverde het politiekorps Gelderland-Zuid een bonus van 5,75 ton op. Volgens diezelfde krant werden er in het district Gelderland-Midden (Arnhem-Ede) precies evenveel mensen aangehouden als in het district Brabant-Noord, 44.319. Toeval? Jawel, en niets anders (het leverde de korpsen wel verschillende bonussen op, blijkbaar zijn de Cuijkse parkeerbonnen niet zoveel waard als die in Ede).
Met weemoed denken we dan terug aan motoragent Dreutel. Voor de fans van de vorig jaar overleden striptekenaar Peter de Smet geen onbekende. Dreutel had maar een doel in het leven. Dat was niet een geldelijke beloning, maar iets hogers, een streven waar menig politieman een voorbeeld aan kan nemen: de roodkoperen Fluit van Verdienste. Daarbij kon het meermalen platwalsen van zijn motor door de tank van De Generaal, in diens immer durend streven naar De Macht, Dreutels moraal niet breken. ‘Pin Pon’ klonk zijn sirene als hij op zijn missie ging.
‘Pruttel, snort’, was een uitdrukking die men geregeld kon lezen als het hem van ontroering te machtig werd bij de gedachte aan ‘de Fluit’. Een hartgrondig 'rageugh' of 'vlep' zou echter Dreutels manifestatie van een walgend ongenoegen blijken bij het idee van prestatiebeloningen voor politiediensten.
Het liefst zouden we zien dat iedereen gelukkig was. Daarom presenteren we, met gepaste trots, het plan van Job ten B.: het ‘tien minuten funparkeren’. Bent u binnen tien minuten terug dan kost het niets. Bent u daarentegen te laat dan krijgt u een boete ter waarde van de zojuist gedane boodschap. Daarmee is iedereen blij. De winkelenden en de winkeliers omdat iedereen in principe gratis kan parkeren. De agenten zijn in een dolgelukzaligmakende gemoedstoestand omdat er ongetwijfeld treuzelaars zijn die hun boodschap nooit in tien minuten gedaan krijgen. Verkeerswethouder Ton H. is in de zevende hemel vanwege voldoende doorstroom in de stad. Zelfs de milieupolitie is blij.
Pruttel, snort.
Bonnenjager: Jac. Splinter, Boetedoener: Argé Nieuwenhuijzen
Volgende week: Verloslijstje