4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 106 breedbouw
Breedbouw
14-11-04
106

Breedbouw

Hoogtebouw lijkt de nieuwe rage in Nijmegen te worden. Werd eind vorige eeuw nog hartstochtelijk gedemonstreerd tegen de komst van Flash Gordon op de Hessenberg. Nu vindt vrijwel niemand het een probleem dat er een plan is met gebouwen die nog eens stukken hoger zijn. Dat is wat ons betreft om problemen vragen. Waar de bouwers vaak geen rekening mee lijken te houden is dat bij huizen ook vaak een bakker, slager, café of iets anders sociaals hoort. Zijn die er niet dan kan dat behoorlijk fout gaan. Kijk maar eens naar flatparadijzen als de Bijlmer en ons eigen Dukenburg.
Deze weken worden we trouwens weer geteisterd door kasteelnieuwbouwplannen in het Valkhofpark. Een toren van dit luchtkasteel, konsekwent verkeerd gespeld als ‘Don Jon’ door Stich Ting Nij Megen 2000, moet binnenkort het monumentale park gaan ontsieren.
We zijn dus niet zulke hoogbouwfans. Daarom introduceren we het, voor Nijmegen, geheel nieuwe concept van de 'breedbouw'. In België is het voor het eerst bewust toegepast, daar wil tenslotte iedereen vooraan in de bus zitten, maar zo nieuw is het idee niet. Er zijn al van dit soort woningen aan de Amsterdamse grachtengordel. Veel mensen weten namelijk niet dat een aantal van die grachtenpanden in een in een soort rechthoek zijn gebouwd. Tussen twee ‘smalle’ huizen staat er eentje met de ‘zijkant’ naar voren. Het is een vreemde gewaarwording om zo’n pand rond te lopen. Vooral als je in de woonkamer belandt die zo groot blijkt te zijn als een sportzaal.
In Nijmegen pakken we het iets bescheidener aan maar dan nog worden het aparte woningen. De huizen zijn niet meer vijf meter breed maar minstens tien. De diepte is maar een metertje of zes. De voordelen zijn legio. De ramen zijn een stuk groter dan normaal wat extra veel licht en keiveel uitzicht oplevert. Er kunnen meer woningen naast elkaar en dan worden de tuinen kunnen ook een stuk groter.
Omdat we niet de beroerdste zijn hier nog wat hoogbouwtips: tot en met 17 december is in het Architectuurcentrum Nijmegen de expositie ‘Nijmegen in de wolken’ te zien en van 15 tot en met 23 november staat Lux in het teken van de hoogbouw.

Hoogwerker: Jac. Splinter
Hoogtevreeswerker: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: De koperen fluit van verdienste