4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 104 Geheim wapen
Geheim Wapen
7-11-04
104

Geheim wapen

Stelt u zich even voor, ettelijke duizenden kilometers verderop worden snode plannen tegen ons kikkerlandje gesmeed. We kregen een opname van het volgende gesprek uit de geheime archieven van de NiKomPaNed, een nieuwe gestaalde kadersorganisatie, die weer gerund wordt door de BVD, die tegenwoordig AIVD heet omdat dat betrouwbaarder klinkt.
Commandant Molotov zoekt na Tsjetjenië nieuwe uitdagingen.
Molotov: “Laten we met Nijmegen beginnen. Dan hebben we gelijk ook de Maas en de Waal te pakken. De Rijn is dan een peuleschil.”
Kapitein Kalasnikov: “Dat zou ik niet doen commandant, het enige wat die stad te bieden heeft is een neptoren op een heuvel.”
Net voordat de commandant de kapitein een oorvijg wil toedienen vanwege deze insubordinatie rent ordonnans Ulyanov hijgend de vergadertent binnen:
Ulyanov: “Nijmegen is onbereikbaar, ik heb dagenlang rondjes gereden over de A73, de A50, de A-weetikwat, ik volgde netjes alle bordjes maar ben niet in de buurt van de stad gekomen.”
Onder de tafel heeft zich al die tijd de spion Djoegasvili schuil gehouden. De duistere figuur kruipt eronderuit.
Djoegasvili: “Die bordjes worden nu al met opzet verkeerd geplaatst. Er moet een lek naar het stadsbestuur zijn. Ik heb gehoord dat ze ook een parkeerverbod voor zware personenvoertuigen instellen. Onze tanks kunnen we niet kwijt.”
Commandant Molotov wuift de suggestie van een lek lachend weg: “Nijmegen ligt zowat aan de andere kant van de wereld, hoe kunnen ze weten wat wij van plan zijn?”
Djoegasvili: “Nou, weet u dat Nijmegen op dit moment volkomen onbereikbaar is? Op zeker acht plekken in de stad staan mensen in file omdat er aan de weg gewerkt wordt. Daar komen we op geen enkele manier langs. Dat komt omdat alle wegwerkprojecten aan het eind van het jaar gepland worden maar het duurt zeker acht maanden voordat zo’n plan alle procedures heeft doorlopen.”
Iedereen is overtuigd. Dit is geen toeval, er moet een lek zijn. Hoe kan het anders dat net op het moment van hun mooie aanvalsplan Nijmegen onbereikbaar is? De vier beschuldigen elkaar van contraspionage. De revolvers worden getrokken en er klinken vier schoten...
Vier mensen in de bloei van hun leven, slachtoffer van de Nijmeegse straatwerkzaamhedenplanning.

007: Jac Splinter
Vijfde colonne: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: Senior Utility Vehicle