4D
Home / 4D / Zo Kan Het Ook / 101 bukken
De doorsteek bij het Arsenaal ziet er een beetje vreemd uit...

Bukken?

Dachten we vorige week nog dat het alleen maar beter kon worden, deze week stoten we ons alweer bijna letterlijk de kop aan wat Nijmeegse wanarchitectuur.
Voor mensen van een, naar Nederlandse maatstaven, gemiddelde lengte is het voor ons volkomen onbegrijpelijk dat de hoogte van de de doorgang door het Arsenaal richting Moenenstraatkant maar twee meter hoog is. Je moet dan wel erg uitkijken waar je je vreugdesprongetjes over de komst van een Vlaams kwartier, zonder Belgisch bier, moet maken. Laat staan dat de nationale basketbalploeg er ooit een wedstrijdje zal willen spelen tegen de EifelTowers. Je zou verwachten dat een stad die 2000 jaar bestaat vrijwel alle nieuwbouw vol zou plempen met Romeinse bogen. Hier gebeurde dat aan een kant wel, maar aan de andere weer niet. Een onzinnige constructie, omdat het er voor het winkelpubliek op lijkt dat je vanaf de Moenenstraat eerst een donker hol door moet om in de Marikenstraat te komen. Een weinig aanlokkelijk uitzicht wat winkeliers de nodige inkomsten zal kosten. Bovendien is het zo lelijk dat er zelfs bij de commissie Beeldkwaliteit al de nodige vragen worden gesteld. Oftewel, hier heeft iemand weer eens helemaal niet nagedacht en gekozen voor een voor een oplossing die alleen maar hoofdpijn oplevert. Het enige waar dit verlaagde plafond geschikt voor lijkt te zijn is als projectiewand voor de producten van Dziga, de audiovisuele werkplaats die ook in het Arsenaal is gevestigd.
Helaas voor hen: Dat kan anders, en uiteraard beter. Haal die gekke wand weg en vervang die door net zo’n boog als aan de andere kant. Een mooi metseleindexamenwerkstuk voor de leerlingen van Technische School Jonkerbosch. Het gevolg is een lichte doorgang tussen de twee winkelstraten waar mensen graag en veel komen. Daardoor neemt de shopactiviteit toe, behalve voor de aspirinetablettenverkoper, en dus ook de economische opleving in het centrum. Niets dan voordelen dus.

Nog even over de honderdste aflevering. We willen iedereen bedanken voor alle felicitaties die we de afgelopen week reeds mochten ontvangen. Ter verheldering van de foto bij die Zo Kan Het Ook, links staat wethouder van Verkeer Ton H. rechts Argé N.

Buiger: Jac. Splinter
Barster: Argé Nieuwenhuijzen

Volgende week: Hoe eet ik een Tompouce?