Jac.Splinter - LEZINGEN

Jac

Sinterklaas LP Hoezen

Het begon een aantal jaren geleden toen hij op een rommelmarkt een platenhoes ontdekte waar Sinterklaas uit een oranje cityhopper stapt. “Niet met een boot aankomen in Nederland, maar modern met een klein vliegtuigje. Dat vond ik zo’n mooi contrast.” aldus Splinter. In de loop der jaren groeide de verzameling gestaag. De teller staat nu op 81. (juni 2018)

De discussie rond Zwarte Piet bracht hem op het idee om de hoezen te exposeren in combinatie met een lezing. De verzameling wordt in detail toegelicht en met behulp van een beamer uitvergroot gepresenteerd.

De platenhoezen zijn een charmante afspiegeling van een tijdperk. Elke hoes heeft zo zijn typische details. Een ander uniek exemplaar in deze verzameling is de hoes waar negen kleine kindertjes op te zien zijn (zes blanke en drie Surinaamse(?)). Iedereen, ook Sinterklaas, kijkt naar de drie andersgekleurde kindertjes. Sommige hoesfoto's komen aanwijsbaar uit dezelfde fotoshoot. Frappant zijn dan de verschillen.

"Van zwarte Piet naar Zwarte Piet" is een lezing over kijken naar foto's, over keuzes van de ontwerper bij de vormgeving. Daardoor kan de lezing het hele jaar door gehouden worden en niet alleen in november en december.  Waar mogelijk vindt de lezing plaats onder het genot van een kopje chocomel met pepernoten. (als die dan al in de winkel liggen, je weet maar nooit, anders worden het speculaasjes).

Technische informatie:
Duur lezing 30 minuten, beamer en geluidsversterking neem ik eventueel zelf mee. Een stopkontakt is dan voldoende. Opbouwtijd 45 minuten.

Aanvullende keuze optie: Desgewenst declameert Clem Bongers, voorafgaand aan de lezing, racistische poezie. Een kort programma met voorbeelden uit de Nederlandse literatuur waarin de racistische ondertoon overduidelijk aanwezig is.

Voor de mensen die niet naar de lezing kunnen komen en er toch meer over willen weten is er altijd nog dit interview.

als de link niet werkt: http://followthemusic.nl/index.php?nid=sinterklaasje-kom-maar-binnen-met-je-vliegtuig#.VHhErjSG-kM