Jac.Splinter - PROJECTEN NEXT

Jac

Park 44

De Gemeente Nijmegen had in 2002 een wedstrijd uitgeschreven onder projektontwikkelaars om voor Plein'44 een nieuwe invulling te bedenken. 
Het ging nog zeker vier jaar duren (tot en met 2007) voordat het plein daadwerkelijk aangepakt werd. Mijn voorstel aan de gemeente was om het plein, tot die tijd, te veranderen in Park'44 door er in plaats van stenen gras in te leggen. Met als wandelpaden het stratenpatroon van voor het bombardement in 1944.

De grote brede "straat" is de Houtstraat, die vroeger tot aan de Ziekerstraat liep. De smalle 'steegjes' liepen tussen de huizenblokken door. Het werkelijke stratenpatroon liep anders. Voor Park'44 is het een meter of 30 verschoven richting Zeigelhof. Het was de bedoeling dat mensen zich afvroegen waarom de paden zo vreemd liepen op deze plek. En op deze manier lukte dat goed en ontstond er ook een 'doodlopende straat' op het plein. We hebben op pinkstervrijdag in Juni 2003 een proefproject gedaan.
Vanaf het eerste moment dat de graszoden uitgerold werden kwamen er mensen op zitten, liggen en spelen.


Het voorstel verdween eerst in de la van een ambtenaar. Maar via spreektijd in de commissie stedelijke ontwikkeling is er een motie van de Stadspartij en GroenLinks aangenomen door de gemeenteraad. Vóór de motie waren GroenLinks, Stadspartij Leefbaar Nijmegen, de SP, de Verenigde Senioren Partij, CDA, D66 en Nijmegen Nu. Op 14 mei is door de raad 3000 euro beschikbaar gesteld om het plein tijdelijk te veranderen.
Op vrijdagochtend 6 juni hebben we met tien mensen vanaf acht uur 'sochtends graszoden lopen uitrollen op het plein. Tegen 14.00 uur waren we klaar met het patroon zoals op de foto's te zien is. Het gras bleef tot en met zondag 8 juni op het plein liggen. (44 uur om precies te zijn (van "officieel" vrijdagmiddag 16.00 uur t/m 12.00 uur zondagmiddag)

Foto Lex Hulscher 09.00 uur:

Foto Lex Hulscher 10.00 uur:

Foto Lex Hulscher 11.00 uur:

Foto Gerard Verschooten 12.00 uur:

Foto Lex Hulscher 13.00 uur:

Foto Lex Hulscher 14.00 uur:

Foto's Ria Roerdink: Het afbreken:

 

Zeefdruk park 44

Gerard Verschooten maakte rond 12.00 deze foto. Park'44 is dan bijna klaar. Op de achtergrond zijn nog mensen aan het werk om de laatste grasrollen uit te leggen.

De oplage is 444 exemplaren, genummerd en gesigneerd door ontwerper en fotograaf.
Te koop bij Jac.Splinter 
de prijs: 4 euro 44

Plein'44 verloedert op dit moment steeds meer. Stenen en trappen gaan kapot maar worden niet meer vervangen. Dat is niet goed.
Ik wil met Park'44 laten zien dat het anders kan, zonder dat er meteen tonnen geld uitgegeven wordt aan de zoveelste serie plannen waar weer maanden-/jarenlang over gediscussieerd gaat worden.
"Gewoon" een grasmat is toch niet te veel gevraagd? Alle activiteiten die je op deze stenen vlakte kunt doen, kunnen ook op een groen plein. Je kunt er alleen niet meer met de auto op.
Op zaterdag 7 juni was er boekenmarkt op de "Oude verlengde, verkeerd getraceerde Houtstraat".
Op zondag 8 juni vanaf 12.00 uur is Park'44 weer opgeruimd. Met alle mensen die op het gras lagen en op de terrasjes zaten is toen in drie kwartier het hele plein opgerold. Om 13.00 uur barstte een noodweer los boven Nijmegen
Het gras is hergebruikt- verdeeld over diverse plekken in de stad.

Tegelijkertijd is aan de mensen die kwamen kijken gevraagd om een kaartje te sturen naar de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Dat leverde veel reacties op. 
De dinsdag na Park'44 besloot het college om uit te laten zoeken wat het kost om tot aan 2008 gras op het plein te laten leggen. Momenteel wordt er nog steeds aan gerekend. Ik hoop dat we spoedig weten wat het moet gaan kosten en dat we dan de stenen uit het plein kunnen gaan halen.

Via www.park44.nl en via de zondagkrant en de gelderlander houden we u op de hoogte.

Wat het proefprojekt gekost heeft willen veel mensen weten. 
Bijna 4000 euro was Jac.Splinter kwijt aan dit projekt. Daarvan heeft de gemeenteraad toegezegd 3000 euro te willen betalen. Er lag bijna 2000 vierkante meter gras. Verder waren de kosten er voor de mensen die meehielpen, het eten en drinken en de posters en de t-shirtjes. De drukkosten voor de kaartenactie is uit eigen middelen betaald. De gemeenteraad zal geen handtekeningen actie tegen zichzelf financeren, toch?.

Bestel nu een aandeel Park '44. klik op www.park44.nl en kijk daar hoe u ook een bijdrage kunt leveren aan een vrolijkere Nijmeegse binnenstad.